Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковий аудит: за недотримання вимог податкового законодавства буковинські платники заплатять 48,6 млн грн фінансових санкцій

опубліковано 17 липня 2023 о 13:29

Впродовж першого півріччя 2023 року фахівці управлінь контролю за підакцизними товарами та податкового аудиту провели 563 документальні перевірки, зокрема 105 позапланових та 458 фактичних перевірок – інформує громадськість заступник начальника Головного управління ДПС у Наталія Чернівчан.

За наслідками цих перевірок донараховано 48,6 млн грн платежів та фінансових санкцій. Із зазначеної суми донарахування за позаплановими перевірками становлять 12,1 млн грн, фактичними перевірками 36,5 млн грн.

Також під час проведення перевірок зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток у сумі 1,4 млн. грн., а це  не допустить мінімізації нарахування податку на прибуток в наступних звітних періодах.

Крім того зменшено суму від’ємного значення різниці між податковим зобов’язаннями та податковим кредитом з податку на додану вартість на 15,0 млн грн та заявлений до відшкодування з бюджету податок на додану вартість на 3,2 млн грн.  

За словами заступниці на сьогодні ще діє норма Податкового кодексу України якою частково обмежено проведення документальних перевірок на час військового стану. Тобто дозволено проводити перевірки лише за окремими напрямами та підставами.

Серед основних перевірок в контрольній роботі ДПС, безумовно є так звані фактичні перевірки.

Під час яких податківці першочергово проводять перевірки за скаргами громадян щодо порушення порядку здійснення розрахункових операцій і ведення касових операцій, відмови суб'єктами господарювання у можливості проведення розрахунків за придбані товари (послуги) платіжною карткою, незастосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків.

Також перевіряють наявність ліцензій та дотримання правил виробництва і обігу підакцизних товарів - пального, лікеро- горілчаних виробів та тютюнових. 

Не залишаються поза увагою фактичних перевірок і дотримання працедавцем законодавства про укладення трудового договору, оформлення трудових стосунків з найманими працівниками.