Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Надходження єдиного внеску за перше півріччя 2023 року перевищили 2,9 мільярди  гривень

опубліковано 06 липня 2023 о 13:35

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що упродовж січня – червня 2023 року сплачено 2 млрд 906,6 млн грн. єдиного соціального внеску, що на 527,6 млн гривень більше ніж за аналогічний період минулого року.

Надходження єдиного внеску нарахованого роботодавцями на суми заробітної плати, винагороди за договорами ЦПХ, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітність і пологами склали 1848,1 млн грн.; єдиний внесок нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців – 889,3 млн грн.; фізособи - СПД та особи, які проводять незалежну професійну діяльність сплатили 165,2 млн грн.; єдиний внесок нарахований на суми грошового забезпечення батьків-вихователів або добровільна участь у пенсійному страхуванні – 3,9 млн грн. 

У податковому відомстві зазначають, що згідно Закону України від 15 березня 2022 №2120-ІХ внесені зміни до Закону України 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» під час воєнного стану фізичні особи - підприємці мають право не сплачувати єдиний внесок за себе, але страховий стаж для призначення пенсії нараховуватися не буде.

Разом з тим, у громадян, які не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, є можливість «докупити» страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування. Щоб докупити стаж за поточний період, необхідно подати заяву, копії трудової книжки і документа, що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку (ОК-5), де зображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи. Договір укладається на один рік. Сплата єдиного соціального внеску здійснюється щомісяця до 20 числа. А його сума не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ,  у 2023 році ця сума становить 1474 гривні.