Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порушники правил роздрібної торгівлі тютюновими та алкогольними виробами сплатять 27,6 млн грн штрафів

опубліковано 28 червня 2023 о 11:07

У своєму коментарі для засобів масової інформації Буковини, заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецької області Наталія Чернівчан повідомила, що станом на 01.06.2023 роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами в області здійснюють 2006 суб’єктів господарювання, які отримали 4671 ліцензію на право реалізації, зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Упродовж січня – травня 2023 року за ліцензії на право реалізації, зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів суб’єкти господарювання сплатили 5,2 млн.грн.

За словами посадовиці в рамках виконання заходів щодо зменшення тіньового обігу підакцизних товарів, забезпечення стабільних і в повному обсязі надходжень до бюджету акцизного податку упродовж січня-травня поточного року працівниками управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Чернівецькій області проведено 80 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію, зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів та розглянуто 19 матеріалів правоохоронних органів. 

За результатами проведених перевірок та інших заходів застосовано фінансових і штрафних санкцій на загальну суму 27,6 млн грн.

Найбільш поширеними порушеннями Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» та ПКУ, які були встановлені під час контрольно – перевірочних заходів є: 

- роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 22 випадки;

- продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 – річного віку – 15 випадків на суму 102,0 тис. грн.;

- роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими за встановлені мінімальні роздрібні ціни – 2 випадки;

- оптова торгівля тютюновими виробами без ліцензії – 1 випадок;

- роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без ліцензії – 2 випадки;

- зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок встановленого зразка – 27 випадків;

- інші порушення (УКТЗЕД, необлікований товар, штрих-код, 20-ОПП, порушення правил торгівлі) – 15 випадків.

Податківці податкової служби області нагадують, що роздрібна торгівля, алкогольними напоями (крім столових вин) та тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю. Норма передбачена статтею 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями.

Наталія Чернівчан нагадала, що для отримання ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, суб’єкти господарювання повинні подати податковому органу заяву на видачу відповідної ліцензії та документ, що свідчить про сплату квартальної суми за таку ліцензію з відміткою банку. Ліцензія видається на підставі заяви суб’єкта господарювання до якої додається документ, що підтверджує внесення плати за ліцензію.