Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заставнівська ДПІ: Про порядок нарахування та сплати майнових податків

опубліковано 26 червня 2023 о 11:50

Працівники Заставнівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області постійно проводять робочі зустрічі з платниками податків задля активного роз'яснення застосування норм податкового законодавства.

Так, начальник Заставнівської ДПІ Валентина Євка та провідні фахівці під час проведення інформаційних зустрічей розповіли відвідувачам про алгоритм розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 

Деталізували, фізичним особам податок нараховують органи податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення. В поточному році громадяни сплачуватимуть податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2022 році, але сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані лише ті фізичні особи, які володіють квартирою, квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв м і будинку площею більше 120 кв м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв м. 

Звернули увагу, що сплатити визначену суму податку на нерухоме майно громадянам необхідно впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення – рішення. 

У разі якщо є сумніви щодо розмірів нарахованих податкових платежів громадяни, які є власники землі та нерухомості, мають можливість провести звірку щодо належних їм об’єктів оподаткування та наявної заборгованості зі сплати майнових податків у будь-який зручний час відповідно до графіка роботи ЦОП.

Для якісної звірки та спілкування з фахівцем ЦОП громадянам варто при собі мати документи, що посвідчують особу, та правовстановлюючі документи на належне майно.

Також платникам нагадали, які категорії осіб звільнені від сплати земельного податку.

Окремо підкреслили, що фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.