Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники сплатили до бюджету Буковини 64,2 мільйонів гривень податку на нерухоме майно

опубліковано 15 червня 2023 о 09:29

З початку 2023 року буковинські власники нерухомого майна сплатили до місцевого бюджету 64,2 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. З даної суми, юридичні особи сплатили до бюджету 44,9 млн грн, фізичні особи – 19,3 млн грн.Про це поінформував у своєму коментарі заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області  Микола Загарюк.

Посадовець нагадав, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують фізичні та юридичні особи, які є власниками житлової та нежитлової нерухомості. Фізичним особам податок нараховують органи податкової служби, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення. Громадяни в поточному році сплачують податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2022 році. 

Юридичні особи самостійно визначають суму податку до сплати у декларації та сплачують податок за 2022 рік. 

У податковій службі нагадують, на сайті ДПС функціонує низка електронних сервісів, зокрема Електронний кабінет https://cabinet.tax.gov.ua/. 

За допомогою Електронного кабінету платники податків - фізичні особи мають можливість перегляду даних, зокрема, щодо: об’єктів оподаткування (земельні ділянки, житлові будинки, квартири, садові (дачні будинки), гаражі, легкові автомобілі);  сформованих податкових повідомлень-рішень та необхідних платіжних реквізитів органів місцевого самоврядування для сплати податку на нерухомість, транспортного податку та плати за землю;  розрахунків сум податкових зобов’язань за такими податками; стану розрахунків з бюджетом.  

Микола Васильович зауважив, що  платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Довідково: платники можуть звертатись до ЦОПів при ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області. Адреси за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/teritorialni-organi/