Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роботодавці та підприємці Буковини сплатили майже 2,3 мільярди гривень єдиного внеску

опубліковано 08 червня 2023 о 10:47

Впродовж п’яти місяців 2023 року страхувальники перерахували 2 млрд 282,4 млн грн єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Зазначена сума перевищила минулорічний показник на 411,4 млн грн . Про це повідомив заступник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк.

Загальна кількість платників ЄСВ в області на початок червня 2023 року складає майже 88,2 тисячі осіб. З них 18,7 тисяч – юридичні особи та майже 69,5 тисяч  – фізичні особи. Всього, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, кількість платників ЄСВ в області збільшилась майже на 1,9 тисяч осіб.

Микола Васильович нагадав, що платниками ЄСВ внеску є роботодавці за своїх працівників при нарахуванні заробітної плати, винагород за цивільно-правовими договорами. А також деяких інших виплат. А ще єдиний внесок сплачують «за себе» фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.  

Ставка ЄСВ становить 22% від нарахованих доходів. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У 2023 році мінімальна щомісячна сума ЄСВ , яка підлягає сплаті, становить 1474 грн. 

Платникам необхідно брати до уваги, що своєчасна та у повному обсязі сплата єдиного внеску - це можливість держави забезпечити виконання соціальних гарантій перед своїми громадянами. 

Серед воєнних новацій - фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства звільняються від сплати єдиного внеску за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. 

Разом з тим, з метою отримання страхового стажу необхідно добровільно сплачувати єдиний внесок за себе та зазначати суми такого ЄСВ в декларації. Також в податковій службі інформують, що громадяни, яким не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, можуть його докупити. Для цього їм необхідно звернутись із заявою до податкової служби та укласти договір добровільної участі в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні.