Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Кельменецької ДПІ інформують платників про уникнення боргів зі сплати податків та практичне застосування РРО/ПРРО

опубліковано 24 травня 2023 о 09:52

Начальник Кельменецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Якобуца провела робочу зустріч під час якої детально зупинилась на питаннях сплати платниками до місцевих бюджетів майнових податків, встановленні органами місцевої влади ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку і їх адмініструванні.

Посадовиця акцентувала, для успішного розвитку громади необхідно забезпечити стабільні надходження до бюджету податків і зборів, зокрема земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиного та акцизного податків. Відтак, сплачуючи податки кожен громадянин має розуміти, що робить внесок у розвиток своєї громади.

Окремо поінформувала, що земельний податок сплачують  власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі, а також орендатори земельних ділянок.

Податковим Кодексом України передбачені пільги окремим категоріям платників податків: особам з інвалідністю першої та другої групи; громадянам, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонерам (за віком); ветеранам війни та людям, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; громадянам, визнаним законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нараховують суми плати за землю контролюючі органи (за місцем розташування земельної ділянки), які надсилають до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про сплату податку. Розмір податку залежить від того, проведена чи ні нормативна грошова оцінка землі, її площі та ставки податку, яка затверджена рішенням територіальної громади. Сплатити податок громадяни зобов’язані протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Крім того Тетяна Якобуца нагадала, що платники податків, які здійснюють роздрібний продаж товарів за готівку повинні використовувати РРО/ПРРО та  зазначила про переваги використання програмних РРО.