Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У першому кварталі платникам області відшкодовано понад 164,3 млн грн податку на додану вартість

опубліковано 13 квітня 2023 о 09:35

Від початку року на розрахункові рахунки 76 суб’єктам господарювання повернуто 164,3 млн грн заявлених та з врахуванням залишку до відшкодування сум податку на додану вартість – інформує громадськість краю заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк. Така сума відшкодування більше відповідного періоду минулого року на 114,1 млн грн. 

За словами Миколи Загарюка платники області впродовж січня – березня 2023 року задекларували до відшкодування ПДВ на загальну суму 112,9 млн грн, з них юридичними особами на 111,7 млн грн та фізичними особами – підприємцями на 1,2 млн грн. Сума заявлена до відшкодування майже на 20,3 млн грн більше, ніж за аналогічний період торік. При цьому кількість декларантів бюджетного відшкодування зменшилася на 11 платників.

Структура заявки бюджетного відшкодування наступна: 50 платників – це експортери, які задекларували бюджетне відшкодування на майже 97,2 млн грн; 17 платників на 14,3 млн грн - перевізники, які здійснюють міжнародні перевезення; 3 підприємства – пільговики, засновані організаціями інвалідів на суму майже 1,3 млн грн. 

Всі заявлені до повернення суми відшкодовуються вчасно за результатами камеральних перевірок, але разом з тим, відзначає Микола Загарюк, за цей період податківці припинили зловживання з ПДВ суб’єктами господарювання на значну суму.

Зокрема, за результатами проведених камеральних перевірок податкових декларацій з податку на додану вартість та уточнюючих розрахунків податковою за три місяці цього року зменшено (відмовлено) неправомірного відшкодування податку на додану вартість на понад 0,6 млн грн . Ще зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування на 0,7 млн грн.

Документальні перевірки не підтвердили 0,9 млн грн заявленого до відшкодування ПДВ та зменшили суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ на 2,0 млн грн.