Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія 2023 : щодо подання додатків до Декларації про майновий стан і доходи

опубліковано 04 квітня 2023 о 15:23

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Декларацію про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17 травня 2022 року № 143, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.06.2022 за № 593/37929 (з урахуванням змін, внесених наказом Міністерства фінансів України від 09 червня 2022 року № 160)), доповнено новими додатками, зокрема додатком Ф4 – розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об’єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна та додатком МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичними особами –підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) –власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

У податковому відомстві області зазначають, що подання у 2023 році додатку Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об’єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна» до декларації (далі - додаток Ф4) у випадку декларування доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна за попередні звітні періоди (відмінні від 2022 року).

Порядок оподаткування доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна встановлений статтями 172,173 Податкового кодексу України (далі - Кодекс). З 01.01.2022 Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» внесені зміни до ст. 172 Кодексу, якими запроваджено новий порядок оподаткування доходів від продажу третього та наступних об’єктів нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті), із зазначених у п. 172,1 ст. 172 Кодексу, або від продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, не зазначених у п. 172.1 ст. 172 Кодексу.

Відповідно до змін, внесених до п. 172.2 ст. 172 Кодексу, ставка податку на доходи фізичних осіб (далі - податок) з таких доходів визначається на рівні 18 відсотків (абзац другий п. 172.2 ст. 172 Кодексу). При цьому такі платники податку можуть зменшити такі доходи на документально підтверджені витрати на придбання об’єкта нерухомості, розташованого на території України (абзац п’ятий п. 172.2 ст. 172 Кодексу). Разом з тим, якщо платник податку скористався правом на зарахування витрат, він зобов’язаний задекларувати доходи від усіх операцій з продажу, міни чи іншого відчуження відповідних об’єктів, здійснених протягом звітного (податкового) року, в тому числі і у разі якщо стороною відповідного договору є юридична особа чи самозайнята особа (абзац двадцятий п. 172.2 ст. 172 Кодексу). Копії документів, що підтверджують зазначені витрати, надаються разом з податковою декларацією.

Тобто, додаток Ф4 надає можливість виконати вимоги порядку оподаткування та декларування операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна починаючи зі звітного (податкового) періоду - 2022 року.

Отже, якщо платник податків подає декларацію за попередні звітні періоди до 2022 року, то при декларуванні доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна додаток Ф4 не заповнюється і не подається, оскільки порядок оподаткування зазначених операцій був відмінний від передбачених у додатку Ф4.

Щодо подання додатку МПЗ «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь» до декларації (далі - податк МПЗ), яким доповнено Декларацію про майновий стан і доходи.

Відповідно до п. 177.14 ст. 177 Кодексу зареєстровані підприємцями фізичні особи — власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які здійснюють виробництво власної сільськогосподарської продукції, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати у складі річної податкової декларації додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання (далі - МПЗ).

Для інших платників податку - фізичних осіб - власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, загальне МПЗ визначається контролюючим органом (п.п. 170.14.1 п. 170,14 ст. 170 Кодексу). Форма податкового повідомлення-рішення встановлена наказом Міністерства фінансів України 25 серпня 2022 року № 258 «Про затвердження Змін до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків» (із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 14 вересня 2022 року № 289), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 09 вересня 2022 року за № 1036/38372.

Отже, додаток МПЗ подається фізичною особою — підприємцем - власником, орендарем, користувачем на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які здійснюють виробництво власної сільськогосподарської продукції.

Щодо подання додатку КІК «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії» до Декларації про майновий стан і доходи (далі - додаток КІК).

Порядок оподаткування платників податків - фізичних осіб контролерів контрольованих іноземних компаній встановлений п. 170.13 і ст. 170 та ст. 392 Кодексу.

Відповідно до п.п. 392.5.2 п. 392.5 ст. 392 контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії (далі - звіт про КІК) до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До звіту про КІК в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної декларації, такі копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії подаються разом із річною декларацією за наступний звітний (податковий) період.

Отже, незалежно від того має платник податків звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії чи ні, такий платник податків зобов’язаний подати звіт про КІК та річну декларацію. При цьому такий платник податків заповнює додаток КІК до декларації окремо на кожну контрольовану іноземну компанію. У разі звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії фінансовий результат до оподаткування та скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії у додатку КІК не зазначається.

Приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/prikladi-zapovnennya-podatkovoi-deklaratsii/