Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заставнівська ДПІ: під час семінару податківці розповіли аграріям про мінімальне податкове зобов'язання

опубліковано 30 березня 2023 о 09:52

Начальник Заставнівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Валентина Євка та провідні фахівці Заставнівської ДПІ в приміщенні Юрковецької сільської ради провели для власників сільськогосподарських земель семінар. Семінар відбувся за участі голови Юрковецької ТГ Віталія Шафера. Темою такого заходу було актуальне наразі питання щодо новацій податкового законодавства, зокрема, особливості нарахування мінімального податкового зобов’язання.

Валентина Євка пояснила: хто має сплачувати МПЗ, як розраховується МПЗ та як визначити суми сплачених податків та суми витрат, які повинні бути враховані при обчисленні МПЗ, з яких земельних ділянок МПЗ не сплачується. 

Відповідаючи на запитання присутніх, акцентувала увагу на тому, що у 2023 році фізичні особи – підприємці – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які здійснюють виробництво власної сільськогосподарської продукції, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати у складі річної податкової декларації додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання. 

А громадянам суму мінімального податкового зобов’язання нараховуватиме податкова служба і направлятиме податкові повідомлення – рішення до 01 липня 2023 року з детальним розрахунком суми річного податкового зобов’язання з податку за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь.

Також податківці в рамках інформаційної кампанії «Декларування 2023» поінформували платників щодо порядку подання податкової декларації про майновий стан та доходи; категорій платників податку на доходи фізичних осіб, які мають подавати річну податкову декларацію; переліку доходів, що підлягають обов'язковому декларуванню; переліку витрат, які включаються до складу податкової знижки; граничних строків подання декларації та сплати податкових зобов’язань.

Крім того, Валентина Євка зазначила присутнім про необхідність своєчасної сплати платежів до бюджету та важливість належного заповнення платіжних документів для вірного їх зарахування, а також про застосування РРО/ПРРО, ведення обліку товарних запасів СГ, забезпечення використання електронних платіжних засобів, ліцензування господарської діяльності, необхідність погашення податкового боргу, переваги використання електронних сервісів ДПС України.