Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новодністровська ДПІ: під час інформаційних рейдів податківці інформують платників щодо легалізації трудових відносин

опубліковано 29 березня 2023 о 11:51

Начальник Новодністровської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Алла Заришняк та фахівець Новодністровської ДПІ Вікторія Саволюк взяли участь у проведенні інформаційного рейду, під час якого розглянули питання легалізації трудових відносин та недопущення заборгованості із виплати заробітної плати.

Алла Заришняк акцентувала, що роботодавці мають обов'язково офіційно укладати трудові договори з виплатою легальної заробітної плати не менше мінімальної. Сплачувати єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та працювати виключно в правовому полі.

Підкреслила, що працівники не можуть бути допущенні до роботи без повідомлення про прийняття працівника на роботу та без укладання трудового договору. Адже, задекларована праця має переваги як для працівника, так і для самого роботодавця.

Посадовиця роз’яснила, у разі несплати єдиного соціального внеску і податків наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії, передбачених законодавством, адже її буде призначено тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

Також, нагадала про те, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої,  третьої та четвертої груп згідно з вимогами Податкового кодексу України з 01 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.