Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Регіональна комісія приймає рішення про реєстрацію чи відмову в реєстрації податкових накладних в ЄРПН з урахуванням змін до Порядку №520

опубліковано 31 березня 2023 о 09:58

Микола Васильович Загарюк - заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області відповів на запитання платників ПДВ 

Миколо Васильовичу! Змінено Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних? На що звернути увагу платникам ПДВ? 

З 8 березня 2023 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 12.01.2023 №19, яким внесені Зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12 грудня 2019 року N 520 (Порядок 520).

Серед основних новацій: зазнав змін процес розгляду комісією регіонального рівня документів та пояснень, зокрема  це те, що платник податку має право подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів на підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Повідомлення.

Загалом Порядком 520 ( з урахуванням змін) визначено, що комісія регіонального рівня , може прийняти  рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування в ЄРПН, або надіслати Повідомлення про необхідність надання додаткових письмових пояснень та документів із зазначенням яких саме документів не вистачає. 

Платник податку має 5 робочих днів, щоб подати до контролюючого органу додаткові пояснення та копії документів в електронній формі з урахуванням вимог Законів про електронний документообіг. 

За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня знову ж таки протягом 5 робочих днів, з дня їх отримання, приймає рішення про реєстрацію чи відмову в реєстрації податкових накладних чи розрахунків коригування в Реєстрі. 

Необхідно враховувати, якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів або надав документи з порушенням законодавства комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації ПН чи РК в ЄРПН. 

Наказ Міністерства фінансів України від 12.01.2023 № 19 «Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» за посиланням:
https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/78045.html