Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Глибоцька ДПІ:  Податківці розповіли про правила визначення мінімального податкового зобов’язання

опубліковано 28 березня 2023 о 14:12

Начальник Глибоцької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області  Оксана Брошко провела робочу зустріч з платниками під час якої роз’яснила особливості розрахунку МПЗ, порядок формування суми сплачених податків, зборів платежів та витрат на оренду земельних ділянок, які повинні бути враховані при обчисленні МПЗ.

Посадовиця пояснила, що мінімальне зобов’язання – це фактично мінімальна сума податків, яку сплачує кожен власник або користувач земельних ділянок. А ще ті, хто отримує доходи за виробництво, реалізацію сільгосппродукції. Розмір МПЗ вираховується за спеціальною формулою. Відтак, зрозуміти, чи повинен сільгоспвиробник його сплачувати, легко. Обчислюється різниця між сумами мінімального зобов’язання і перерахованих протягом року податків. Якщо сплачено більше, ніж визначений розмір мінімального зобов’язання, то додатково нічого платити не треба. Якщо менше – потрібно доплатити різницю.

Оксана Брошко акцентувала, розрахунок загального МПЗ вперше здійснюватиметься за наслідками 2022 року (відповідно до нових п.64 – 66 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ). Тобто, першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік.

Та зазначила випадки коли від сплати МПЗ звільняються власники або користувачі (п.381.2 ст.38 ПКУ), зокрема: земельні ділянки, що використовуються дачними та садівничими кооперативами; землі запасу; невитребувані земельні частки (паї); земельні ділянки, які розміщені у Чорнобильській зоні; земельні ділянои, віднесені до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

В ході спілкування платники отримали відповіді на всі свої запитання.