Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Новоселицькій ДПІ провели семінар щодо інформування платників про застосування мінімального податкового зобов'язання 

опубліковано 14 березня 2023 о 10:54

Минулого тижня у приміщенні Новоселицької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області був проведений семінар для представників територіальних громад  на тему «Мінімальне податкове зобов’язання – основні правила і вимоги законодавства».

Начальник Новоселицького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Іван Панчук ознайомив присутніх із основними показниками виконання місцевих бюджетів за 2022 рік, в тому числі плати за землю, податку на нерухоме майно.

Також посадовець нагадав про вчасну сплату майнових податків та наголосив платникам податків на дотриманні вимог трудового законодавства. Звернув увагу присутніх, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору та подання до органу податкової служби повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Заступник начальника Новоселицького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Дмитро Одажіу розповів учасникам заходу про новий податковий платіж, а саме мінімальне податкове зобов’язання. Деталізував, обов’язок його сплати може виникати як у юридичних, так і фізичних осіб, які мають у своїй власності чи користуванні земельні угіддя сільськогосподарського призначення. Для розрахунку МПЗ необхідно знати нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, або нормативно-грошову оцінку 1 гектару в області, де розташована така ділянка, із врахуванням індексацій у разі, якщо нормативно-грошова оцінка землі не проведена. Також розмір МПЗ залежить від кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді чи користуванні. 

Також посадовець зазначив що суб’єкти господарювання – самостійно розраховують суму МПЗ та подають відповідний розрахунок разом із податковою звітністю за результатами 2022 року. 

Відтак, громадянам, які мають у власності сільськогосподарські угіддя, та які не передані в оренду, мінімальне податкове зобов’язання буде визначати податкова служба та до 1 липня року наступного за звітним надсилатиме податкове повідомлення-рішення разом з розрахунком суми ПДФО. Сплатити нарахований МПЗ потрібно протягом 60 днів з дня вручення ППР. 

Під час конструктивного діалогу платники податків отримали кваліфіковані відповіді на поставлення запитання.