Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Герцаївська ДПІ: Актуальні питання декларування доходів громадян у 2023 році обговорили податківці з громадськістю

опубліковано 21 лютого 2023 о 11:29

Днями, начальник Герцаївської  ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Анатолій Гортопан провів засідання за «круглим столом» з представниками бізнес – спільноти. Під час спілкування посадовець розповів про те, що з 1 січня розпочалася нова деклараційна кампанія 2023, в рамках якої, громадяни, які отримали в 2022 році неоподатковані доходи, повинні подати до податкових органів декларацію про майновий стан до доходи. 
Та поінформував присутніх, що подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи повинні ті громадяни, які протягом звітного року отримували доходи від фізичних осіб, а не від податкових агентів. До прикладу це можуть бути доходи, отримані від продажу рухомого або нерухомого майна, або ж надання його в оренду, виконання певних робіт, за які отримали плату, дохід у вигляді отриманих спадщини чи подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення, а також іноземні доходи тощо. 

Для зручності та спрощення процедури декларування доходів, громадяни можуть скористатися Електронним кабінетом платника податків. За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу.  

Також нагадав про використання РРО/ПРРО платниками при проведенні розрахункових операцій. Податківець відповів на запитання присутніх, зокрема: «Чи всі підприємці – платники єдиного податку мають застосовувати касові апарати в 2023 році?» та « Як підприємець може отримати програмний РРО?».
Також присутні обговорили застосування новацій податкового законодавства у 2023 році.