Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час проведення «гарячої лінії» податківці Буковини надали відповіді на актуальні питання сьогодення 

опубліковано 01 лютого 2023 о 10:38

З метою підвищення рівня обізнаності платників податків з новаціями податкового законодавства податківці Буковини проводять  інформаційні заходи. Відтак у січні у всіх ЦОПах Головного управління ДПС у Чернівецькій області відбулися сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час яких податківці відповіли на запинання платників податків щодо податкових змін, які набрали чинності з 1 січня 2023 року.

Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались суб’єкти господарювання.

Чи скасували для фізичних осіб-підприємців необхідність застосування РРО на період дії воєнного стану?

Відповідно до діючого законодавства суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через реєстратори розрахункових операцій. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та платники єдиного податку 1 групи.

Якими будуть ліміти річного доходу для ФОП у 2023 році?

Ліміт доходів ФОП на спрощеній системі оподаткування, який є граничною межею заробітку ФОП, при перевищенні якої його можуть перевести на загальну систему оподаткування, прив’язаний до мінімальної заробітної плати. 

Відтак у 2023 році встановлені такі ліміти: 

для 1 групи – 1 118 900 грн (167 розмірів мінімальної зарплати); 

для 2 групи – 5 587 800 грн (834 розмірів мінімальної зарплати); 

для 3 групи – 7 818 900 грн (1167 розмірів мінімальної зарплати). 

Які суми єдиного податку для ФОП-єдинників у 2023 році?
Суми єдиного податку для 1 та 2 групи фізичних осіб-підприємців прив’язані до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. 

Відповідно у 2023 році сума єдиного податку щомісяця становить: 

для 1 групи ФОП – 268,4 грн (10 % від прожиткового мінімуму); 

для 2 групи ФОП – 1 340 грн, (20 % від мінімальної зарплати); 

для 3 групи ФОП ставки не зміняться порівняно з 2022 роком: 

-  3 % від доходів для платників ПДВ; 

-  5 % від суми доходів для неплатників ПДВ; 

-  спеціальний режим 2 % для неплатників ПДВ на час дії воєнного стану. 

Нагадаємо, що Законом України від 03 листопада 2022 року № 2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік»  встановлено, що впродовж 2023 року: 

мінімальна заробітна плата за місяць становить 6 700 грн, 

прожитковий мінімум на одну працездатну особу – 2 684 гривень. 

Хто є платником транспортного податку і яку суму сплачуватиме у 2023 році?
Платниками транспортного податку згідно з п. п. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 – VI  зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктами оподаткування. 

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не менше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Враховуючи, що з 1 січня 2023 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6 700 грн - об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 512 500 грн. 

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального. 

Перелік транспортних засобів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, розміщується на сайті Міністерства економіки України. 

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування. 

Нарахування суми податку фізичним особам здійснюється контролюючим органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування. 

Відповідно до п.п. 267.6.1 п. 267.6 ст. 267 ПКУ обчислення суми транспортного податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за податковою адресою платника податку. 

Інформація щодо податкової адреси – це інформація, внесена до інформаційних баз фіскальної служби на момент, коли громадяни звертались до фіскальних органів з метою отримання ідентифікаційних кодів. Протягом місяця після зміни реєстрації громадянин зобов’язаний повідомити про такі зміни контролюючий орган, де він поставлений на облік, подавши форму 5ДР. Якщо платник не повідомляє ДПС про зміну реєстрації – податкове повідомлення-рішення надсилається на адресу, інформація про яку міститься в контролюючому органі, тобто стару адресу. 

Таким чином платник не ознайомлений із сумою проведених нарахувань податку. Внаслідок чого виникає податковий борг, штрафні санкції, арешт майна. 

Які підстави для подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік?
З 01.01.2023 року розпочалась кампанія декларування доходів, отриманих громадянами і самозайнятими особами у 2022 році. 

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у платників податків виникає при отриманні: 

- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування, за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо; 

- доходів від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також дохід від операцій з цінними паперами; 

- іноземного доходу; 

- інших доходів, передбачених ПКУ. 

Разом з тим, обов’язок фізичної особи-платника ПДФО фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник ПДФО отримував доходи: 

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; 

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ; 

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до ІV розділу ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений ПДФО  та військовий збір; 

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ. 

Також громадяни – платники ПДФО мають право подати податкову декларацію з метою використання права на податкову знижку. 

Які зміни містить оновлена форма Податкової декларації з плати за землю?
Інформуємо, що у 2023 році повинна подаватися оновлена форма Податкової декларації з плати на землю. 

У новій редакції Податкову декларацію з плати на землю викладено наказом Міністерства фінансів України від 18.02.2022 року № 83 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати на землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.03.2022 за № 303/37639) (набрав чинності з 22.03.2022)). 

Основні зміни: 

за наявності у платника податку кількох об'єктів оподаткування, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, що входять до складу різних територіальних громад, а отже, відповідають різним кодам за КАТОТТГ адміністративно-територіальних одиниць, якщо такі адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним податковим органом, то кількість податкових Декларацій має відповідати кількості адміністративно-територіальних одиниць; 

у колонці «Категорія земельних ділянок» розділу І «Розрахунок суми земельного податку» Декларації зазначається інформація щодо категорії/цільового призначення земельних ділянок, яка має відповідати інформації, що зазначена у документах, які засвідчують право власності/користування земельними ділянками; 

у колонці «Нормативна грошова оцінка» розділу І «Розрахунок суми земельного податку» та розділу ІІ «Розрахунок суми орендної плати» Декларації вказується нормативна грошова оцінка з урахуванням кумулятивної величини коефіцієнта індексації, який застосовується з дати останньої затвердженої нормативної грошової оцінки: в разі проведення оцінки земельної ділянки – зазначається оцінка одиниці площі земельної ділянки, якщо оцінку не проведено – зазначається оцінка одиниці площі ріллі по АР Крим або по області.