Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заставнівська ДПІ: під час засідання за «круглим столом» податківці роз'яснили про важливість сплати податків та застосування податкових новації 2023

опубліковано 26 січня 2023 о 13:52

Впродовж січня, начальник Заставнівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Валентина Євка провела засідання за «круглим столом» з керівництвом та провідними спеціалістами Заставнівської міської ради. Також провела робочу зустріч з представниками Вікнянської територіальної громади.

Під час заходу учасники засідання обговорили питання стану виконання бюджетів громад за 2022 рік та пошуку резервів наповнення місцевого бюджету на 2023 рік, зокрема сплати  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плати за землю.

Зокрема посадовиця поінформувала про нові розміри єдиного податку та єдиного внеску, які сплачуватимуть підприємці – спрощенці у 2023 році. Водночас наголосила на важливості сплати податкових зобов’язань в умовах воєнного стану.

Акцентувала увагу присутніх на необхідності застосування РРО чи ПРРО при здійсненні готівкових розрахунків з покупцями (виключення: дана норма законодавства не застосовується до спрощенців 1 групи, або ж до суб’єктів господарювання, які провадять свою діяльність у сільській місцевості, де за рішенням сільської чи селищної ради дозволяється провадити торгівлю без реєстраторів розрахункових операцій).

Також розповіла, що у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свої земельні частки (паї) сільськогосподарського призначення.

Відтак, якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ доведеться її власнику, у кого ж є офіційний договір оренди – за того сплачувати має орендар. Також, МПЗ не будуть сплачувати власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах. Громадянам МПЗ нараховуватиме податкова служба, суб’єкти господарювання обчислюють суму податку самостійно.

Крім того, Валентина Євка нагадала присутнім про початок кампанії декларування доходів, отриманих у 2022 році, при отриманні яких не були сплачені податки. Та про податкову амністію, в рамках якої громадяни мають право легалізувати неоподатковувані статки до 1 березня 2023 р.