Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Віталій Шпак: Війна не час для ухилення від сплати податків!

опубліковано 05 січня 2023 о 10:31

Сьогодні в центрі дискусії між податківцями області та громадськістю опинилася проблема несплати податків деякими громадянами, які фактично здійснюють підприємницьку діяльність на КП МТК "КАЛИНІВСЬКИЙ РИНОК" - інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

У легальних продавців, які зареєстровані підприємцями та наповнюють місцевий бюджет виникає питання, «чому?» - чому під час війни інші здійснюють діяльність без державної реєстрації приватним підприємцем, чому не сплачують єдиний податок. Також їх обурює, що орендодавці магазинів та контейнерів працюють в «тіні», не декларують та не сплачують податки. За їх словами невтішна ситуація і щодо оформлення найманих працівників.

Начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак зазначає, що враховуючи перебування економіки на воєнних рейках, несплата податків в умовах активного ведення підприємницької діяльності і достатнього рівня доходів, негативно сприймається суспільством. Таке ж сприйняття буде і з боку податківців. Незважаючи, що на період військового стану проведення перевірок дещо обмежено, але фактичні перевірки згідно звернень громадян та органів влади дозволено проводити, податківці змушені будуть провести заходи реагування.

Також, у податковому відомстві обговорили від чого залежить податкова відповідальність громадян і як її можна підвищити. Однозначної відповіді, що  спонукає громадян ризикувати своєю репутацією не знайшли – зареєструватися підприємцем нескладно – можна як офлайн ( за участі державного реєстратора) так і онлайн через Портал Дія (реєстрація відбувається в автоматичному режимі без участі державного реєстратора), ставка єдиного податку першої групи невисока – 268,40 грн, звітність подається один раз на рік і можна звітувати онлайн через Електронний кабінет на сайті податкової служби.

Всі були одностайні, що вагомих підстав для ухилення від сплати податків немає, а є небажання взяти на себе відповідальність за утримання війська, та найважливіше територіальної громади на території якої громадянин проживає..

Колегіально вирішили насамперед провести інформування на ринках і вкотре нагадати, що громадянам заборонено провадити підприємницьку діяльність без державної реєстрації приватним підприємцем та без сплати податків. Закликати, використовуючи усі інформаційні площадки, усіх хто не зареєстрований приватним підприємцем та не сплачує податок терміново - до 20 січня 2023 року привести свої документи відповідно до норм чинного законодавства.

А вже після 20 січня 2023 року спільно з адміністрацією ринків провести ретельне обстеження усіх торгових місць на ринку на наявність реєстраційних документів.

Звичайно такий стан справ, щодо несплати податків, викликає подив, оскільки більшість підприємців цих ринків займаються благодійністю та волонтерством, як на користь ЗСУ так  допомоги постраждалим від окупації, за що їм велика шана та повага  – підсумував Віталій Шпак.