Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове декларування: кампанія щодо добровільного декларування активів фізичних осіб триває до 1 березня 2023 року

опубліковано 20 грудня 2022 о 08:34

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, мають можливість добровільно їх задекларувати та сплатити одноразовий збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яка розпочалась 1 вересня 2021 року триватиме до 1 березня 2023 року.

Звертаємо увагу, що одноразове добровільне декларування доходів є правом, а не обов’язком громадянина. Задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані особа може виключно за власним бажанням.

Громадяни, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно взяти участь в одноразовому декларуванні, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Податкова амністія розповсюджується на активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та за кордоном.

Відповідно до абз.1 п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть такі категорії фізичних осіб - декларантів:

- фізичні особи - резиденти, в тому числі самозайняті особи,

- фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Не можуть бути декларантами у одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні такі особи:

- особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування;

- особи, які, починаючи з 01 січня 2010 року, виконують або виконували в Україні публічні функції, передбачені п. 37 частини першої ст. 1 Закону України від 06.12.2019 № 361-ІХ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»;

- особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України від 14.08. 2014 № 1644-VII «Про санкції» із змінами та доповненнями.

Одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику необхідно подати до Державної податкової служби України через Електронний кабінет. 

Для зручності платників Державна податкова служба України розробила відеоролик «Кампанію податкової амністії продовжено».

У відео детально розʼяснюється:

- які активи підлягають спеціальному декларуванню;

- ключові відмінності податкової амністії;

-хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням;

- які ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування тощо.