Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники Буковини заборгували єдиного соціального внеску майже 249,7 мільйонів гривень

опубліковано 13 грудня 2022 о 08:32

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк розповідає, що заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на початок грудня 2022 року складає майже 249,7 млн грн.

Микола Васильович  зазначив, що Воєнний Закон передбачає  можливість не сплачувати ЄСВ, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану. ЄСВ мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе фізичні особи – підприємці; особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства.

На запитання сплачувати – чи не сплачувати ЄСВ посадовець звертає  увагу на той факт, що у разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

Також необхідно враховувати, строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄСВ не застосовується і після закінчення воєнного стану прийдеться сплатити всю суму заборгованості.

Микола Васильович закликав платників, чий бізнес працює, по можливості сплачувати єдиний соціальний внесок та погашати заборгованість, щоб забезпечити собі страховий стаж для майбутньої виплати пенсій та безперебійну виплату під час воєнного стану обов’язкових соціальних платежів. Зокрема, пенсій, державних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, дітям з інвалідністю та особам з інвалідністю з дитинства, «пакунок малюка» й інші.

Інформацію про наявність (відсутність) заборгованості зі сплати ЄСВ  можна отримати через Електронний кабінет або зателефонувавши до управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області – (0372)545635; (0372)545015.