Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Іноземні доходи отримані фізичними особами оподатковуються з урахуванням положень міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування

опубліковано 12 грудня 2022 о 10:56

Головне управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснює, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб визначено розділом IV ПКУ, відповідно до якого об’єктом оподаткування резидента є іноземні доходи – доходи, отримані з джерел за межами України.

Оподаткування іноземних доходів встановлено п. 170.11 ст. 170 ПКУ. Такі доходи є об'єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Тому, дохід, отриманий фізичною особою – резидентом з джерел за межами України, включається до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах з урахуванням положень  міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування.

Декларацію про майновий стан та доходи за підсумками 2022 року необхідно подати з 1 січня 2023 року до 1 травня 2023 року.

З текстами міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування можна ознайомитися за посиланням: https://mof.gov.ua/uk/international_agreements_of_ukraine_on_avoidance_double_taxation-543