Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час дистанційного спілкування буковинські податківці відповідали на запитання платників щодо актуальних питань податкового законодавства

опубліковано 24 листопада 2022 о 10:18

Провідні фахівці територіальних податкових інспекцій Головного управління ДПС у Чернівецькій області провели телефонний сеанс «гаряча лінія» для платників податків.

Абоненти, спілкуючись дистанційно, мали можливість отримати відповіді на актуальні запитання щодо застосування податкового законодавства в період воєнного стану.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Яка перевірка проводиться та у які строки у разі неподання або несвоєчасного подання податкових декларацій (розрахунків)?

Предметом камеральної перевірки може бути своєчасність подання податкових декларацій(розрахунків).

Камеральна перевірка податкової декларації або уточнюючого розрахунку може бути проведена лише протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання.

Поряд із цим документальна позапланова перевірка здійснюється, якщо платником податків не подано в установлений законом строк податкову декларацію, розрахунки, звіт про контрольовані операції або документацію з трансфертного ціноутворення, якщо їх подання передбачено законом.

При цьому тривалість документальних позапланових перевірок не повинна перевищувати 15 робочих днів для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництва – 5 робочих днів, для фізичних осіб – підприємців, які не мають найманих працівників, за наявності умов, визначених в абзацах третьому-восьмому п. 82.2 ст. 82 Податкового кодексу України, 3 робочі дні, інших платників податків – 10 робочих днів.

Продовження строків проведення документальних позапланових перевірок можливе за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи ) контролюючого органу не більш як на 10 робочих днів для великих платників податків, щодо суб’єктів малого підприємництва – не більше як на 2 робочих дні, інших платників податків – не більш як на 5 робочих днів.

При цьому тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України податкові перевірки здійснюються з урахуванням п.п. 69.2 п.69 підрозд.10 розд. ХХ «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України.

Чи потрібно наразі платникам застосувати РРО та ПРРО?

З 1 січня 2022 року всі підприємці – платники єдиного податку II-IV груп, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток, зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО. Підприємці ж, які здійснюють діяльність у селах та селищах, у випадках, передбачених законодавством, розрахункові операції можуть проводити із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку  книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок.

Забезпечення ПРРО та її підтримка є безкоштовною. Програмне забезпечення можна завантажити з сайту ДПС на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший ґаджет, який має операційну систему та підключений до Інтернет.

Державною податковою службою систематично оновлюються версії програмного забезпечення ПРРО.

Чи нараховуються упродовж воєнного часу штрафи з ЄСВ та пеня?

Звертаємо увагу, що тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та впродовж трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, не застосовується.

Крім того, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та впродовж трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Коли сплачують податок на нерухомість юридичні  та фізичні особи?

Нагадуємо, що юридичні особи сплачують податок на нерухомість щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, авансовими внесками, які відображаються у річній податковій декларації.

Фізичні особи повинні сплатити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення – рішення. Якщо таке повідомлення-рішення не надійшло, то варто звернутися до податкового органу за місцем реєстрації, щоб уникнути нарахувань пені та штрафів.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, потрібно платити один раз на рік. Прострочення сплати платежу строком на 30 днів призведе до автоматичного збільшення суми податку на 10%.

Прострочення платежу на більше ніж 30 днів, збільшить суму податку на 20 відсотків.

Як перевірити наявність чи відсутність податкового боргу?

Інформацію про наявність податкового боргу громадяни України, які не є суб’єктами господарювання, можуть отримати двома способами. Можна скористатись Електронним кабінетом ДПС України та через офіційний вебпортал ДПС. Необхідно здійснити вхід до приватної частини (особистого кабінету) з використанням кваліфікованого електронного підпису. У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). Червоним кольором позначені суми заборгованості перед бюджетом.

Громадяни можуть також звернутися з письмовою заявою до податкового органу:

за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку;

за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо нарахованої суми плати за землю.

Чи подають звітність платники єдиного податку – підприємці, які не ведуть діяльність?

Підприємці – платники єдиного податку першої-третьої груп, крім тих, які звільняються від обов’язку сплачувати єдиний внесок  за себе, за умови, що вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримує відповідно до закону  пенсію  або соціальну допомогу, незалежно від того, отримували вони дохід протягом звітного року чи ні, подають декларацію платника єдиного податку – підприємця разом з додатком 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» за звітний рік.

Поряд з цим, за відсутності у підприємців – платників єдиного податку третьої групи протягом І кварталу, півріччя, трьох кварталів поточного року доходів та об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, декларація не подається.

Якщо платники єдиного податку третьої групи декларували доходи протягом будь-якого кварталу поточного року, то такі доходи знову повинні бути відображені в декларації за звітний рік без сплати єдиного податку.