Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Контролюючі особи – фізособи зобов'язані подати звіт про контрольовані іноземні компанії одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи

опубліковано 14 листопада 2022 о 09:15

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що згідно пункту 54 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс)  встановлено особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній протягом перехідного періоду, зокрема, першим звітним (податковим) роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

Відповідно до ст. 392  Кодексу встановлені правила оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній, якими володіють українські резиденти (як фізичні, так і юридичні особи) в інших країнах (або фактично їх контролюють) та з яких українські резиденти зобов’язані сплатити в Україні податок з нерозподілених прибутків таких компаній.

Також зазначеною статтею дано визначення контрольованої іноземної компанії; встановлено умови, за якими платник податків визначається контролером іноземної компанії або іноземного утворення без статусу юридичної особи; порядок розрахунку скоригованого прибутку контрольованих іноземних компаній та умови звільнення їх від оподаткування.

Тож відповідно до пп. 392.5.2 п. 392.5 ст. 392 Кодексу контролюючі особи – фізичні особи зобов'язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за відповідний календарний рік засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До звіту про контрольовані іноземні компанії в обов'язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної декларації про майновий стан і доходи, такі копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії подаються разом із річною декларацією про майновий стан і доходи за наступний звітний (податковий) період.

Звіт про контрольовані іноземні компанії затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25 серпня 2022 року № 254 «Про затвердження форми Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії, Порядку заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу та Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2022 року за № 1219/38555.

Наказом Міністерства фінансів України від 17 травня 2022 року № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03 червня 2022 року за № 593/37929, з 01 січня 2023 року запроваджується нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), яка передбачає заповнення окремого додатку КІК для фізичних осіб – контролерів контрольованих іноземних компаній.

При цьому зазначений додаток заповнюється окремо по кожній контрольованій іноземній компанії, а загальна сума прибутку контрольованих іноземних компаній відображається у р. 10.14 декларації.