Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитання платника податку на прибуток щодо зменшення податкового зобов'язання

опубліковано 10 листопада 2022 о 09:07

Чи має право платник податку на прибуток підприємств врахувати у зменшення податкового зобов'язання з цього податку суму авансових внесків при виплаті дивідендів, які залишились неврахованими у зменшення податкових зобов'язань на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 відсотки?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз'яснюють, що авансові внески з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, що залишились неврахованими у зменшення нарахованої суми податкового зобов'язання з цього податку на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою два відсотки, можуть бути враховані у зменшення такої суми після відновлення сплати податку на прибуток підприємств (п.п. 9.12 п. 9 підр.8 р.ХХ ПКУ).

Наприклад, платник податку має суму авансових внесків при виплаті дивідендів, що залишились неврахованими у зменшення нарахованої суми податкового зобов'язання з цього податку на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою два відсотки з 01.04.2022 і така сума відображена у рядку 16.4.2 Додатку АВ за останній звітний період до такого переходу, тобто за перший квартал 2022 року, то така сума буде врахована у рядку 16.3 цього додатку до декларації з податку на прибуток підприємств за перший звітний період після відновлення сплати цього податку та в подальших періодах до повного її погашення.

Детальніше : Інформаційний лист № 6/2022: Особливості сплати податку на прибуток при виплаті дивідендів