Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці розповіли студентам-економістам про отримання податкової знижки та електронні сервіси

опубліковано 27 жовтня 2022 о 15:44

Сьогодні, для студентів Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ податківці провели лекцію - дискусію під час якої розповіли про аспекти отримання податкової знижки платниками та використання сучасних електронних сервісів ДПС. Ініціаторами проведення зустрічі у такому форматі були викладачі ЧТЕІ КНТЕУ: Алла Чорновол, Тетяна Томнюк, Конон Багрій.

У вступному слові до присутніх заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк акцентував: «Ми завжди раді бачити молодь у стінах податкової служби, адже для пoдaткiвцiв oблacтi - цe cлушнa нaгoдa poзпoвicти мaйбутнiм плaтникaм пoдaткiв, щo дoбpoбут нaшoї дepжaви тa кoжнoгo з нac пoчинaєтьcя з умiння бути cумлiнними плaтникaми пoдaткiв». Також посадовець зазначив на важливості сплати податків, як невід’ємної частини функціонування держави, а також на відповідальності в разі порушення податкового законодавства.

Окремо, про аспекти отримання податкової знижки за навчання розповів заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб Сергій Кішкан. Він деталізував, хто з платників може отримати податкову знижку та які існують обмеження щодо отримання податкової знижки. Зокрема, особа, що сплачує за навчання, може повернути частину цих коштів. Для цього необхідно подати декларацію про доходи та ще низку документів до контролюючого органу за місцем реєстрації. Підкреслив, що подати декларацію на отримання податкової знижки можливо до 31 грудня року наступного за звітним (тобто, що у 2022 році подаємо декларацію за 2021 рік).

Також студентам – фінансистам презентували інфографіку, в якій детально продемонстровано перелік електронних сервісів, які функціонують на сайті ДПС. Акцентували увагу присутніх на найбільш затребуваному сервісі - «Електронний кабінет платника». За допомогою цього сервісу в режимі онлайн можна сплатити податки, провести звірку взаєморозрахунків з бюджетом, про строки подання звітності та сплати податків, подати звітність, заяву, декларацію про майновий стан і доходи, одноразову декларацію тощо.

Сподіваємось, що cтудeнти мaли мoжливicть cклacти цiлicну думку пpo нeoбxiднicть cплaти пoдaткiв тa вaжливicть пoдaткoвoї cлужби - зауважили насамкінець податківці.

Та побажали молоді у майбутньому знайти достойне застосування отриманим у виші знанням, обрати хорошу професію чи започаткувати власний бізнес, а найголовніше – бути свідомими громадянами і сумлінними платниками податків.