Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Микола Загарюк інформує про примусові заходи стягнення податкового боргу

опубліковано 22 вересня 2022 о 09:04

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк у своєму коментарі поінформував платників податків щодо здійснення заходів з погашення податкового боргу.

За словами посадовця  заходи з погашення податкового боргу здійснює податковий керуючий. У разі якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна або не надає необхідних документів податковий керуючий складає акт відмови від опису майна в податкову заставу. В результаті чого контролюючий орган  також звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках платника податків; заборону відчуження таким платником податків майна та зобов'язання платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені ст.89 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Податковий керуючий розглядає звернення платника податків та готує документи для надання йому розстрочення (відстрочення) сплати грошових зобов'язань (податкового боргу)  (ст.100 ПКУ);

"Хочу зауважити, що у разі непогашення податкового боргу в добровільному порядку податковий керуючий вживає до боржника заходи примусового характеру, до їх переліку відносяться:

- підготовка матеріалів для звернення до суду щодо (ст95 ПКУ):

- підготовка матеріалів для прийняття рішення керівника контролюючого органу без звернення до суду щодо стягнення самостійно задекларованих та несплачених зобов’язань;

- підготовка матеріалів для звернення до суду щодо  стягнення податкового боргу платника податків - фізичної особи  (ст 87 ПКУ) .

- підготовка матеріалів для застосування штрафу у разі відчуження майна, що перебуває в податковій заставі, без згоди контролюючого органу (ст.124 ПКУ);

- у разі відсутності активів платника податків - боржника, або якщо  їх балансова вартість менше суми податкового боргу, готує документи для звернення до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, такого платника. (ст.20 ПКУ).

Якщо заходи стягнення не призвели до погашення податкового боргу податковий  орган, керуючись нормами Кодексу України з процедур банкрутства ініціює звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство" - зауважив Микола Загарюк.