Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наталія Чернівчан: Строк проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб продовжено до 1 березня 2023 року

опубліковано 09 вересня 2022 о 09:54

Про це інформує заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Чернівчан Наталія. Відповідно до п. 1 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

За словами заступниці, одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 березня 2023 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених ПКУ, та виконання інших умов, визначених підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Посадовиця визнає, що для країни яка захищається від загарбника чесна сплата податків є дуже важливою, адже це і є вияв справжнього фінансового патріотизму.

Саме тому хочу ще раз хочу нагадати буковинцям про основні нюанси податкової амністії.

Процедура податкової амністії є добровільною і одноразовою. Громадяни мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належить, і з яких не були сплачені податки і збори. В добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Підлягають Декларуванню такі об’єкти декларування:

Нерухоме майно (земельні ділянки; об’єкти житлової/нежитлової нерухомості); 

Рухоме майно (транспортні засоби та інші самохідні машини інше цінне рухоме майно (предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо); 

Валютні цінності;

 Інші об’єкти (частки (паї), майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, процентів чи майнової вигоди та інші активи

Ставки збору:

Загальна ставка 5% ; а  9% для закордонних активів;

 2,5% - активи у вигляді ОВДП (облігації внутрішньої державної позики).

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається: безпосередньо декларантом в електронній формі або через електронний кабінет платника.

При цьому, декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.

Законом визначено гарантії суб’єктам одноразового декларування: зокрема, не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом.

Одноразові (спеціальні) добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.

Відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду. Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок).

 Податковими органами не проводяться документальні перевірки декларантів, що свідчить про відсутність фіскальної складової.

Також, Наталія Василівна запрошує апелювати до податківців для отримання роз’яснень щодо «податкової амністії» за телефонами гарячих ліній або безпосередньо у Центри обслуговування платників.

Відео