Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємці мають право обрати традиційний РРО або безкоштовний ПРРО

опубліковано 31 серпня 2022 о 09:58

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що законодавством України передбачено обов’язкове використання фізичними особами-підприємцями, що здійснюють реалізацію товарів та послуг за готівковий розрахунок реєстраторів розрахункових операцій чи в окремих випадках розрахункових книжок. Підприємці мають право обрати традиційний касовий апарат або безкоштовний програмний РРО.

Слід зазначити, що звичайний апаратний РРО – це пристрій в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та з приймання готівки для подальшого переказу. До реєстраторів розрахункових операцій відносяться: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

У разі вибору та придбання касового апарату користувачу необхідно укласти договір на обслуговування з авторизованим сервісним центром, за яке необхідно оплачувати, адже програмний реєстратор обслуговується провайдером облікового сервісу.

Безкоштовним аналогом касового апарата є програмний РРО. Програму можна завантажити з сайту ДПС України та встановити її на доступний гаджет – смартфон, планшет чи комп’ютер. Програмний РРО має весь основний функціонал апаратного реєстратора, але завдяки простій інтеграції її можливості розширюються. Функціонал ПРРО передбачає передачу даних до фіскального серверу та автоматичне створення звіту. Програмний РРО може формувати чек та відправляти його за допомогою SMS, у вигляді листа на email або PDF-файлу. Також РРО у смартфоні дозволяє працювати в режимі offline та надсилати до ДПС дані про здійснені розрахункові операції після завершення такого режиму.

Крім того, платники податків можуть переглянути відеоурок щодо реєстрації ПРРО на вебпорталі Державної податкової служби України за адресою: Головна/БАНЕР/Програмні РРО/Відеоуроки/Як завантажити програмне рішення ПРРО Каса (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/).