Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцеві бюджети Буковини отримали 52,2 млн грн податку на нерухоме майно

опубліковано 11 серпня 2022 о 10:58

З початку 2022 року суб’єкти господарювання та жителі Буковини сплатили понад 52,2 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, територіальні громади у своє розпорядження отримали на 10,1 млн грн більше. Із зазначеної суми, громадяни сплатили 11,5 млн грн, а юридичні особи – 40,7 млн грн  – інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

У податковій службі нагадують, юридичні особи-власники нерухомості самостійно подають відповідні декларації до податкової служби, обчислюють і сплачують податок.

Щодо платників - фізичних осіб,  дані платники у 2022 році сплачують податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2021 рік. Податківці зауважують, що сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, які володіють квартирою або квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв. м, і будинком, площею більше 120 кв. метрів. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м, тобто податок нараховується лише на «зайві» квадратні метри.

До відома: З метою усунення розбіжностей щодо даних, наявних в органах ДПС про власників майна та площ, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки мають право звернутися до Центрів обслуговування платників та провести звірку даних щодо: об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Адреси центрів обслуговування платників: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/

У податковій службі акцентують, буковинцям слід знати, податок на нерухомість – місцевий податок. Відтак, радять усім власникам майна своєчасно сплатити податок до бюджетів громад та не ухилятися від сплати даного податку, оскільки внесок кожного платника податків – надзвичайно важливий для бюджетної стабільності громад.