Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В податковій службі області відбулась пресконференція

опубліковано 03 серпня 2022 о 13:10

Начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак дав пресконференцію місцевим ЗМІ щодо відновлення податкових обов’язків платників податків та податкових перевірок.

Зокрема Віталій Петрович розповів як працює податкова служба в умовах воєнного стану та наголосив що сплата податків залишається одним із основних ресурсів для продовження оборони країни.

Очільник податкового відомства Буковини подякував платникам за сумлінну сплату податкових зобов’язань та звернув увагу чому так важливі надходження податків не тільки до державного бюджету, але й до місцевих скарбниць області.

За його словами сума сплачених буковинцями податків протягом січня – липня 2022 року до бюджетів всіх рівнів склала 4 млрд 477 млн грн податків, зборів та інших платежів, у т.ч. до загального фонду – 4 млрд 468 млн грн .

Країна вже шостий місяць живе в умовах війни і відповідно українським підприємцям важко забезпечити стабільний розвиток бізнесу, спрогнозувати усі ризики в процесі ведення господарської діяльності.

Але разом з тим, завдяки сумлінним платникам податків нашого краю, сума сплачених податків за січень - липень 2022 року перевищує аналогічні надходження минулого року на 886,7 млн грн.(+24,7 відсотків), у т.ч. до загального фонду – на 889,7 млн. грн. (+24,9 відсотків).

Із загальної суми податкових надходжень до загального фонду державного бюджету спрямовано 1 млрд 667,4 млн грн, що з врахуванням законодавчих змін та зміни контингенту платників більше на 390,5 млн грн. (+30,6 відсотків) ніж за 7 місяців минулого року.

До загального фонду місцевих бюджетів надійшло 2 млрд 800,5 млн грн, це більше на 499,2 млн грн (+21,7 відсотків) ніж ніж за 7 місяців 2021 року.

Також під час пресконференції розповів про зміни в податковому законодавстві.

Зокрема роз’яснив про вимоги Закону №2260 від 12 травня 2022 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» , оскільки саме цим Законом:

відновлено податковий обов’язок платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, тобто платники,які не сплачували податки тепер зобов’язані ці податки сплатити за виключенням тих, які не мають таких можливостей;

відновлено реєстрацію податкових накладних в ЄРПН;

повернено строки подання звітності;

поновлено відповідальність щодо сплати податків;

відновлено камеральні та документальні перевірки податкової звітності;

відновлено можливість відшкодування сум ПДВ з бюджету;

уточнено особливості формування податкового кредиту за період з лютого по травень 2022 р;

визначено строк для подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій за звітні періоди, що припадають на період дії воєнного стану, протягом якого не буде штрафів за заниження податкових зобов’язань;

визначено умови, за виконання яких платники податків звільняються від штрафів за порушення строків реєстрації податкових накладних, подання податкової звітності, сплати податків та зборів під час воєнного стану.

Також обговорили підстави для проведення фактичних перевірок, обов’язок застосування РРО, неприпустимості виплат заплат в «конвертах» та використанні праці нелегальних працівників.

Визначальним було питання відновлення податкового обов’язку платників щодо сплати податків. Віталій Шпак звернувся до власників нерухомого майна щодо необхідності сплати податку на нерухомість, плати за землю та орендної плати за землю. Та зауважив, що наразі від сплати звільнені лише земельні ділянки на територіях яких йдуть воєнні дії. 

На завершення головний податківець області подякував всім свідомим  буковинцям за виконання свої податкових обов’язків  та закликав усіх буковинців надалі сплачувати податки, адже кожна сплачена гривня податків наближає нас до перемоги - бо у цій війні кожен з нас має воювати на своєму фронті: хтось пішов добровольцем у Збройні сили України, хтось чинить опір у територіальній обороні, хтось є волонтером у гуманітарному штабі, хтось працює, допомагаючи функціонувати містам, селищам і селам, а хтось сумлінно сплачує податки.