Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У разі втрати протягом поточного року права власності або користування на площі сільгосп-угідь, необхідно подати уточнюючу декларацію

опубліковано 02 серпня 2022 о 10:02

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до п.п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 Податкового кодексу України платники єдиного податку четвертої групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ.

Згідно з п.п. 295.9.5 п. 295.9 ст. 295 ПКУ платники єдиного податку четвертої групи зобов’язані у разі, коли протягом податкового (звітного) періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування:

уточнити суму податкових зобов’язань з податку на період починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року;

подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, контролюючим органам за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки декларацію з уточненою інформацією про площу земельної ділянки, а також відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку.

У разі втрати протягом поточного року права власності або користування на площі сільськогосподарських угідь або земель водного фонду, юридична особа – платник єдиного податку четвертої групи зобов’язана протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним податковим кварталом, в якому виникли такі зміни, подати до контролюючого органу:

за своїм місцезнаходженням податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи  з зазначенням в рядку 1 загальної частини одночасно двох відміток: тип «03» (уточнююча загальна) та тип «06» (уточнююча);

за місцем розташування земельної ділянки Декларацію з зазначенням в рядку 1 загальної частини відмітки типу «06» (уточнююча).

При цьому в рядку 1 загальної частини таких Декларацій заповнюється графа «з урахуванням уточнень з», де зазначається арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0») число та місяць коли відбулися зміни, що вплинули на розмір податкового зобов’язання.

Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752).

Зокрема, для юридичних осіб при поданні уточнюючої загальної Декларації у рядку 1 загальної частини Декларації зазначаються одночасно дві відмітки «Уточнююча загальна» та «Уточнююча» (примітка 3 до Декларації).

Згідно з примітками 4 та 5 до Декларації:

поле «починаючи з» заповнюється у разі подання Декларації за нові земельні ділянки (починаючи з /число/місяць/);

поле «з урахуванням уточнень з» заповнюється у разі уточнення податкових зобов’язань (з урахуванням уточнень з /число/місяць/).