Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитання з "гарячої лінії" щодо порядку проведення фактичних перевірок та строків давності для платників податків

опубліковано 06 липня 2022 о 09:59

На запитання відповідала заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

Які підстави проведення фактичних перевірок у період воєнного стану?

"Підставою для проведення фактичної перевірки може стати наявність у податківців інформації від отримання інформації від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства. Це порушення, пов'язані з розрахунками за товари (послуги) через РРО (ПРРО), із веденням касових операцій, наявністю патентів, ліцензій, із виробництвом та обігом підакцизних товарів, необґрунтованим завищенням цін на товари першої необхідності.

Крім того, перевірку може ініціювати покупець чи споживач, який вирішив поскаржитися на платника податків."

Чи призупинені строки давності для платників податків?

"Так, за новою редакцією п. п. 69.9 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України, для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, крім:

- дотримання строків реєстрації податкових накладних, розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. п. 46.2 Податкового кодексу України, сплати податків та зборів платниками податків;

- строків проведення камеральних перевірок, складення актів, подання та розгляду заперечень, визначення грошових зобов’язань, прийняття, надсилання та оскарження податкового повідомлення-рішення за результатами камеральних перевірок, нарахування пені;

- строків проведення фактичних та документальних позапланових  перевірок, складення актів, подання та розгляду заперечень, додаткових документів та пояснень, визначення грошових зобов’язань, прийняття, надсилання та оскарження податкового повідомлення-рішення, адміністративного арешту майна за результатами фактичних перевірок".