Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці надали актуальні відповіді щодо адміністрування ПДВ та погашення боргу

опубліковано 06 липня 2022 о 10:17

Минулого тижня заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк під час проведення телефонного сеансу «гаряча лінія» відповідали на запитання платників щодо порядку адміністрування ПДВ та порядку погашення податкового боргу під час воєнного стану.

До уваги платників деякі запитання щодо формування податкового кредиту:

Чи є право на ПК за звітні періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинних документів, отриманих від особи, у якої відсутня можливість зареєструвати ПН в ЄРПН до 15 липня 2022 року?

Абзацом першим підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу визначено, що у випадку відсутності у платника податку можливості своєчасно здійснити реєстрацію ПН/РК за операціями з постачання товарів/послуг, здійснених в період, починаючи з лютого 2022 року, така реєстрація має бути здійснена протягом 60 календарних днів з першого дня  місяця,  наступного  за  місяцем  відновлення  такої  можливості,  або  протягом  шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Право на ПК зберігається за умови, якщо такий ПК, сформований за звітні періоди лютий-травень  2022  року  на  підставі  первинних  (розрахункових)  документів,  отриманих платником податку за операціями з придбання товарів/послуг від платника ПДВ, у якого відсутня можливість своєчасно здійснити реєстрацію ПН/РК, та якщо за такими операціями будуть складені ПН/РК та зареєстровані в ЄРПН протягом 60 календарних днів з першого дня  місяця,  наступного  за  місяцем  відновлення  такої  можливості,  або  протягом  шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

У  разі  відсутності  факту  реєстрації  в  ЄРПН  ПН/РК  по  закінченню  60  календарних  днів  з першого  дня  місяця,  наступного  за  місяцем  відновлення  такої  можливості,  або  шести місяців  після  припинення  або  скасування  воєнного  стану  в  Україні  ПК,  сформований  за первинними  (розрахунковими)  документами,  має  бути  виключений  з  декларації відповідного періоду шляхом подання уточнюючого розрахунку до такої декларації.

Чи потрібно змінювати період формування ПК за операціями з придбання товарів/послуг у лютому-травні 2022 року, якщо ПН, складена за операціями з їх постачання, зареєстрована в ЄРПН у червні або липні (до 15 липня)?

Кодекс  встановлює  окремий  термін  реєстрації  ПН/РК,  складених  за  операціями  з постачання  товарів/послуг,  що  були  здійснені  у  лютому-травні  2022  року,  а  тому  у  разі своєчасної реєстрації ПН/РК за такими операціями (в терміни, визначені підпунктом 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу для різних ситуацій) період формування ПК не змінюється.

Чи потрібно змінювати період формування ПК за операціями з придбання товарів/послуг у лютому-травні 2022 року, якщо ПН, складена за операціями з їх постачання, зареєстрована в ЄРПН 15 липня 2022 року і пізніше?

Якщо  ПН,  складена  за  операціями  з  постачання  товарів/послуг,  що  були  здійснені  у лютому-травні  2022  року,  і  яка  підтверджує  ПК,  сформований  на  підставі  наявних  у платника  первинних  (розрахункових)  документів,  зареєстрована  в  ЄРПН  після  15  липня 2022  року,  при  цьому  постачальник  має  можливість  своєчасно  виконувати  податкові обов’язки,  покупець  втрачає  право  на  формування  податкового  кредиту  за  такими операціями до дати реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

У такому випадку ПК, сформований на підставі первинних (розрахункових) документів, має бути  виключений  з  декларації  звітного  періоду,  в  якому  була  здійснена  операція  з придбання  товарів/послуг  (лютий-травень  2022  року),  шляхом  подання  уточнюючого розрахунку до декларації за відповідний звітний період.

У звітному періоді, в якому відбулася реєстрація таких ПН/РК в ЄРПН, платник податку – покупець  має  право  на  включення  сум  податку,  зазначених  в  цих  ПН/РК,  до  складу податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.