Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські землевласники та землекористувачі сплатили до бюджету понад 127,6 мільйонів гривень плати за землю

опубліковано 16 червня 2022 о 10:37

З початку 2022 року до місцевих бюджетів Буковини платники податків сплатили 127,6 млн грн плати за землю. Плата за землю посідає третє місце за обсягами надходжень до місцевих бюджетів Чернівецької області. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Відтак, за вказаний період власники та орендарі земельних ділянок – юридичні особи сплатили до місцевих бюджетів 100,6 млн грн, а землекористувачі - фізичні особи – 27 млн гривень.

Нагадаємо, що плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Земельний податок сплачується власниками земельних ділянок та земельних паїв (часток), а орендна плата - землекористувачами - орендарями за земельні ділянки державної і комунальної власності, які використовуються ними на підставі договорів оренди.

Сплачувати плату за землю необхідно з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, який визначається згідно з порядком, встановленим Податковим Кодексом.

Звертаємо увагу, що платники податків мають можливість самостійно провести звірку щодо розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет.  Щоб стати користувачем електронних сервісів ДПС треба отримати електронний цифровий підпис, і в будь-який зручний час на вебпорталі ДПС переглядати інформацію щодо нарахування та сплати податків з персонального комп’ютера чи гаджета.