Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи штрафують за порушення у сфері застосування РРО (ПРРО) під час дії воєнного стану?

опубліковано 01 червня 2022 о 09:36

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, під час війни Кабінет Міністрів України ухвалив закони України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Відповідно до вищезазначених Законів, розділ II «Прикінцеві положення» Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265) було доповнено пунктами 12 та 13:

- тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону №265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12);

- на період дії воєнного стану або обставин непереборної сили: проведення розрахункових операцій, що здійснюються в режимі офлайн та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, може здійснюватися в понад встановлені абзацами третім та четвертим ст. 5 Закону № 265 терміни. Зупинити дію абзацу сьомого ст. 5 Закону № 265 (п. 13).

Тобто зупинено заборону використання програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО) у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу

Слід зауважити, що в період воєнного стану штрафні санкції не скасовуються за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Також на період воєнного стану надано можливість проводити розрахункові операції з використанням ПРРО в офлайн-режимі в понад встановлені Законом № 265 обмеження офлайн-часу. Таким чином розрахункові операції, що будуть здійснюватися у ПРРО в режимі офлайн, можуть здійснюватися без встановлених часових обмежень. Тобто, суб'єкти господарювання можуть працювати в режимі офлайн стільки часу, скільки буде необхідно до відновлення зв’язку із фіскальним сервером контролюючого органу.