Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тетяна Кірієнко: Зворотній зв’язок від бізнесу важливий для прийняття оптимальних рішень

опубліковано 19 травня 2022 о 08:58

Оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам на митній території України  – такою стала тема зустрічі в. о. Голови ДПС Тетяни Кірієнко з представниками компаній – нерезидентів.

За словами Тетяни Кірієнко, ДПС зацікавлена у наданні максимальної підтримки та консультативної допомоги всім представникам компаній – нерезидентів, які є платниками ПДВ із зазначених операцій, для того, щоб допомогти їм виконати свої податкові зобов’язання.

Відповідно до законодавства з 1 січня 2022 року особа-нерезидент, зареєстрована як платник ПДВ, яка постачає фізичним особам електронні послуги вперше має подати звітність не пізніше 9 серпня 2022 року, а сплатити податки не пізніше 8 вересня 2022 року.

«Під час війни ми повинні забезпечувати фінансову сторону життєдіяльності держави і наповнювати державний бюджет, підтримувати Збройні Сили України. Всім відомо, як постраждав бізнес в Україні, яких руйнувань він зазнав. Однак всі наші платники як істині патріоти намагаються сплачувати податки до бюджету. Сьогодні дуже важлива фінансова підтримка нашої держави, тому ми сподіваємося, що ви, як наші справжні партнери, також підтримаєте українську державу своїми сплаченими податками», – наголосила Тетяна Кірієнко.

Під час зустрічі учасники розглянули точкові проблеми щодо сплати ПДВ особами-нерезидентами з постачання на митній території України електронних послуг фізичним особам та визначено шляхи їх подальшого системного вирішення. За словами Тетяни Кірієнко, такий діалог важливий для отримання зворотного звʼязку від бізнесу для прийняття оптимальних рішень.

Так, для зручності платників буде розроблено спеціальну памʼятку щодо сплати ПДВ, яку буде розіслано платникам зазначеної категорії.  

Нагадаємо, що оподаткування  ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам на митній території України передбачено Законом України від 03.06.2021 №1525-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».