Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон № 2142: сплатити податки та подати звітність можна протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану

опубліковано 15 квітня 2022 о 08:10

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  що Законом України від 24.03.2022 № 2142 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» внесено зміни до підпункту 69.1 підрозд. 10 розділу ХХ ПКУ, відповідно до яких збільшено терміни сплати податків та подання звітності після припинення або скасування воєнного стану.

Зокрема, тепер якщо платник не має можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, такий платник має можливість зробити це протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Нагадаємо, відповідно до Закону №2118 платники податків мали сплатити податки та подати звітність протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Норми цього підпункту поширюються, зокрема:

- на несвоєчасну сплату податків, зборів;

- за несвоєчасне подання податкової звітності, зокрема, передбаченої п. 46.2 ПКУ;

- на несвоєчасну реєстрацію ПН/РК та акцизних накладних і розрахунків коригування до них;

- на неподання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.

Також нагадаємо, що такий платник звільняється від відповідальності, передбаченої ПКУ, на період до припинення чи скасування воєнного стану.