Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вижницька ДПІ: представникам місцевого бізнесу роз'яснили новації податкового законодавства

опубліковано 07 лютого 2022 о 10:04

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області продовжують проводити розʼяснювальну роботу про новації у законодавстві щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Так, у межах інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо запровадження РРО/ПРРО податківці вже ряд зустрічей з платниками, зокрема: інформаційні рейди, засідання «круглих столів», семінари – тренінги, онлайн-конференції, телефонні «гарячі лінії».

Відтак, днями  у Вижницькій районній адміністрації податківці провели зустріч з місцевими бізнесменами та розповіли про нюанси використання ПРРО, ведення обліку товарних запасів та інші податкові новації.

Заступник начальник управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернівецькій області Володимир Мудрицький роз'яснив присутнім,  за яких умов платники єдиного податку ІІ-ІV груп повинні використовувати касові апарати, а в яких випадках РРО/ПРРО не застосовуються та яка відповідальність передбачена за  використання РРО  чи  ПРРО з порушенням чинного законодавства. Акцентували увагу, що при здійсненні розрахункових операції в готівковій формі застосування РРО або програмного РРО для платників єдиного податку ІІ-ІV груп є обов’язковим. Однак, при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО або ПРРО не застосовується.

Начальник Вижницької ДПІ Андрій Угрин у своєму виступі зауважив, що встановлення ПРРО не вимагає фінансових витрат – програмне забезпечення надається податковою службою безкоштовно. Також швидко і просто зареєструвати ПРРО при відкритті нової торгової точки, інтернет-магазину тощо, забезпечити покупців зручним доступом до e-чеків. Тож за своїми функціональними та технічними характеристиками програмні РРО можуть повністю замінити класичний касовий апарат.

Крім того фахівці податкового відомства наглядно продемонстрували платникам практичне застосування програмних РРО зокрема, як завантажити ПРРО на електронний пристрій. Та роз'яснили присутнім платникам, що вони мають можливість використовувати як апаратний, так і програмний РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

Також підкреслили, що податковою службою розроблено спеціальний відеоурок, який допоможе швидко зареєструвати програмний РРО. Платники можуть ознайомитись, з відеоуроком на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО». У зв’язку з набранням 26.11.2021 чинності наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» розроблено та розміщено на вебпорталі ДПС та субсайтах ГУ ДПС інтерактивну інструкцію щодо ведення такого обліку платниками податків.

Крім того, в центрах обслуговування платників Головних управлінь ДПС та на офіційних сторінках ДПС у мережі Інтернет розміщено актуальну інформацію щодо посадових осіб ДПС, уповноважених на надання консультацій з питань застосування РРО/ПРРО.

Загалом, на зустрічі відбувся конструктивний діалог з представниками бізнесу – фахівці податкового відомства Буковини відповіли на всі поставлені запитання учасників.