Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитання від платника

опубліковано 03 лютого 2022 о 08:55

Приватний підприємець зареєструвався у січні. З якого періоду він може бути на 2 групі єдиного податку та коли сплачувати перші податки - єдиний податок та ЄСВ?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, зареєстровані в установленому порядку підприємці, котрі до закінчення місяця, у якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, установленої для 2 групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (пп. 298.1.2 ПКУ). 

Тобто новостворена фізособа-підприємець є платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за тим, у якому відбулася держреєстрація. 

Якщо підприємець зареєстрований у січні 2022 року і до закінчення місяця ним було подано заяву про обрання спрощеної системи оподаткування (2 група єдиного податку), то платником єдиного податку підприємець вважатиметься з 01.02.2022 р.

Відповідно до п. 294.1 ПКУ звітним періодом для платників єдиного податку 2 групи є календарний рік. Ставка єдиного податку (20% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня) – 1300 грн  (6500х20%).

Доходи, отримані вже платником єдиного податку, уключаються до податкової декларації платника єдиного податку (форму затверджено наказом Мінфіну України від 17.03.17 р. № 369), яку подають у строки, установлені для річного податкового періоду, — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного року (пп. 49.18.5 ПКУ). 

Згідно з п. 295.1 ПКУ платники єдиного податку 2 групи сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники можуть сплатити авансовий внесок за весь звітний період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Єдиний внесок підприємці-єдинники нараховують у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше від максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, запровадженої Законом про ЄСВ. Водночас сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Мінімальний страховий внесок з ЄСВ у 2022 році становить 1430 грн (6500 грн х 22%) у розрахунку на місяць. Себто мінімальний квартальний платіж — 4290 грн (1430 грн х 3 міс.).

Сплачують ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який платять єдиний внесок (19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня).

Важливо те, що в період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування підприємець перебуває на загальній системі оподаткування. І як наслідок — доходи, отримані новоствореною особою в цей період, оподатковують на загальних підставах.

Підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування, подають податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Тобто, слід знати новостворений підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування, коли він перебуває на загальній системі оподаткування, подає податкову декларацію за звітний період, який дорівнює календарному року, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. Зазначене вище передбачено п. 177.5 ПКУ.