Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці роз'яснили найбільш актуальні питання сьогодення під час проведення «гарячих ліній»

опубліковано 31 січня 2022 о 13:10

Минулого тижня фахівці 13-ти територіальних відділень Головного управління ДПС у Чернівецькій області одночасно провели анонсоване дистанційне спілкування з платниками податків області. Під час такої комунікації озвучувались найбільш актуальні питання сьогодення: «Застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку». «Добровільне (одноразове) декларування доходів». «Кампанія декларування громадян доходів, отриманих у 2021 році».

Податківці наголошують, таке дистанційне спілкування не залишається поза увагою платників податків, оскільки дає можливість для абонентів створити особистий формат спілкування - конструктивний діалог.

Наводимо питання, що цікавили платників податків:

Чи підлягає оподаткуванню дохід від продажу житлового будинку отриманого у спадок?

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відс. та 1,5 відс. військового збору бази оподаткування.

Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

Відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до першої групи РРО у своїй діяльності не застосовують. Фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

Що необхідно зробити для роботи з  ПРРО?

Для того, щоб почати працювати з програмним РРО необхідно: отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП). Зверніть увагу: кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС  КЕП надається протягом 2 хвилин, а термін його дії – 2 роки.

Установити на планшет, смартфон або ПК спеціальну програму. Зверніть увагу: безкоштовне програмне забезпечення від ДПС можна встановити за посиланням:  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/

Зареєструвати касу та касирів.

Ввести в ПРРО товари (здійснюється введення та налаштування номенклатури шляхом сканування, внесення та імпорту даних).

Яке майно можна відобразити в одноразовій спеціальній декларації?

Відповідно до закону декларуванню підлягають:

 нерухоме майно - земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості;

рухоме майно, у тому числі транспортні засоби чи інше цінне рухоме майно (предмети мистецтва та антикваріату тощо);

частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі;

цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом;

права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди;

інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Які терміни сплати податку з задекларованих об’єктів оподаткування?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання такої декларації, а при обранні альтернативних ставок, перший внесок сплачується протягом 30 календарних днів з дня подання Декларації, другий - до 1 листопада 2023 року, третій - до 1 листопада 2024 року.