Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО: у податковій службі відбувся семінар - тренінг

опубліковано 25 січня 2022 о 14:04

Вчора для з платників єдиного податку ІІ-IV групи відбувся черговий семінар – тренінг з питань застосування і реєстрації РРО(ПРРО) – інформує заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

Свій виступ Наталія Василівна розпочала із роз’яснень учасникам семінару, що з 1 січня 2022 року застосування РРО платниками єдиного податку другої – четвертої груп стало обов’язковим і всі підприємці такої системи оподаткування незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО, відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям.

Це норма закону не стосується «спрощенців» I групи та суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю в сільській місцевості, за умови дотримання ними певних обмежень, передбачених законодавством.

Також посадовиця наголосила на перевагах застосування ПРРО, зазначивши, що безкоштовною є не тільки сама програма, але і її підтримка. Програмне забезпечення можна завантажити з сайту ДПС на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

Тобто, суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний або програмний РРО залежно від своїх потреб. Ніхто не зобов’язує обов’язково придбавати новий РРО.

Щодо роботи під час перебоїв в інтернеті, то для цього є можливість використання режиму «офлайн» до 168 годин в місяць.

Модератором практичної частини семінару був начальник управління електронних сервісів Володимир Петкович. Його виступ базувався на демонстрації нюансів завантаження програмного продукту  «Програмні РРО» та його реєстрації..

Також Володимир Петкович звернув увагу, що реєстрація програмного РРО розпочинається з подачі форми № 20-ОПП, якщо така заява не була подана раніше. Далі платнику необхідно подати заяву в електронній формі за формою № 1-ПРРО за основним місцем обліку через Електронний кабінет з використання цифрового підпису. При цьому, податківець підкреслив, що при реєстрації  ПРРО у заяві за формою № 1-ПРРО важливо правильно заповнити адресні дані, так як зазначено у № ф.20-ОПП. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Наостанок Володимир Петкович повідомив, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформаційну підтримку в податковій службі за номером телефону 0372(545629) , а також за допомогою можуть звернутись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації. 

У зустрічі брали участь начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький, заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб Андрій Світовий – які підготували відповіді на питання, що надходили як під час зустрічі так і онлайн.

Дискутували учасники і про особливості податкової амністії, деклараційну кампанію, сплату майнових податків.