Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці роз’яснили підприємцям Сторожинецької територіальної громади правила застосування РРО(ПРРО)

опубліковано 21 січня 2022 о 14:25

Сьогодні для представників Сторожинецької територіальної громади податківці провели семінар – нараду. Серед основних питань, що запропоновано для розгляду – це застосування РРО платниками єдиного податку, порядку реєстрації програмних РРО та ведення обліку товарних запасів.

Згідно порядку денного на засіданні виступили заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій Наталія Чернівчан, начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький, начальник управління електронних сервісів Володимир Петкович.

Серед основних тез під час заходу це те, що з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО платники єдиного податку ІІ – ІV груп, які проводять готівкові розрахунки. Наголошено, що всі представники бізнесу які працюють без застосування РРО (ПРРО) порушують чинне законодавство..

Всіх учасників заходу ознайомлено, хто з підприємців «єдинників» зобов'язаний застосовувати РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року, а хто звільнений від застосування. Також роз’яснено чи всі «єдинники» мають вести облік товарних запасів та підтверджувати походження товарів документами.

Наталія Чернівчан у своєму виступі акцентувала, що не зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО та вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи.

За її словами , облік товарних запасів ведуть фізичні особи – підприємці – платники єдиного додатку ІІ – ІV груп, які зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію: технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів, виробів медичного призначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Також, посадовиця роз’яснила про порядок провадження торгівельної діяльності діяльності на території сіл. Найперше Наталія Василівна відзначила, що  Кабінет  Міністрів України прийняв Постанову від 23.12.2021 № 1359, якою дозволив підприємцям, які здійснюють торгівлю у сільській місцевості (крім підакцизних товарів), не використовувати РРО. Але  застосовувати КОРО та РК, при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій 167 розмірів мінімальної заробітної плати, який у 2022 році дорівнює 1 085 500 гривень.

Також уточнила, що виключення не застосовуються, якщо роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті в якому також здійснюється реалізація підакцизної продукції чи одночасно здійснюється дистанційна торгівля або сільською радою прийнято рішення про обов'язкове застосування РРО.

Окремо роз’яснила, щодо застосування РРО(ПРРО) підприємцями які здійснюють діяльність у селищах міського типу – ІІ – ІV група на спрощеній системі оподаткування зобов’язані застосовувати.

Особливо зацікавила присутніх презентація програмного продукту ПРРО, яку провів начальник управління електронних сервісів обласної податкової Володимир Петкович.

Посадовець наглядно показав де на сайті ДПС у банері «Програмні РРО» розміщена вся необхідна інформація для реєстрації та застосування ПРРО. Також наголосив, що реєстрація програмного РРО розпочинається з подачі форми № 20-ОПП, якщо така заява не була подана раніше. Далі платнику необхідно подати заяву в електронній формі за формою № 1-ПРРО за основним місцем обліку через Електронний кабінет з використання цифрового підпису. При цьому, податківець підкреслив, що при реєстрації  ПРРО у заяві за формою № 1-ПРРО важливо правильно заповнити адресні дані, так як зазначено у № ф.20-ОПП. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Наостанок Володимир Петкович повідомив, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформаційну підтримку в податковій службі за номером телефону0372(545629) , а також за допомогою можуть звернутись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації. 

Податківці майже півтора години відповідали на запитання учасників зустрічі і це свідчить що захід був цікавим і корисним для бізнесу.

Наприкінці заходу учасники отримали інформацію про основні аспекти податкової амністії та декларування доходів за 2021 рік.

 

Фотоматеріали по темі

  • Податківці роз’яснили підприємцям Сторожинецької територіальної громади правила застосування РРО(ПРРО)