Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Юристи податкової служби Буковини відстояли у судах податкових зобов’язань на суму понад 186 мільйонів гривень

опубліковано 18 січня 2022 о 09:35

За інформацією фахівців управління супроводження судових справ Головного управління ДПС у Чернівецькій області, за  2021 рік у судах різних інстанцій за участі представників державної податкової служби розглянуто 440 справ на суму 221,1млн гривень позовних вимог.

Із них на користь держави судами вирішено 267 справи на суму 186,4  млн гривень податкових зобов’язань, що склало майже 61 відсоток від кількості справ та 83 відсотки від суми розглянутих справ. В решти справ, судом підтримано позицію платників.

Зокрема у грудні 2021 року було прийнято рішення по 62 справах на суму 11,6 млн грн. На користь податкового відомства області прийнято 53 судових рішення на суму 11,5 млн грн. Тобто це понад 85 відсотків від кількості та 99 відсотків від суми.

Загалом юристи податкової служби супроводжували справи щодо визнання недійсними податкових повідомлень - рішень, позови щодо стягнення податкового боргу, визнання боржника банкрутом, тощо.

Нагадаємо, що податкове законодавство дає можливість платникам врегулювати спори ще до звернення в суд. Статтею 56 Податкового кодексу України передбачено механізм оскарження рішень органів ДПС. Зокрема, у разі якщо платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених Податковим Кодексом або іншими законами України, такий платник має право звернутися із скаргою про перегляд цього рішення до контролюючого органу вищого рівня.