Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків: для нарахування земельного податку необхідно отримати нову нормативно-грошову оцінку!

опубліковано 14 січня 2022 о 13:22

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують платникам податків, що у зв’язку з прийняттям Закону України 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»,  статтю 286 "Порядок обчислення плати за землю" Податкового кодексу України змінено.

А саме: підставою для нарахування земельного податку є:

а) дані державного земельного кадастру;

б) дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

в) дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);

г) дані сертифікатів на право на земельні частки (паї);

ґ) рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);

д) дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї).

У разі подання платником податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку, земельну частку (пай), відомості про які відсутні у базах даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, нарахування податку фізичним особам здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування".

Тож податківці звертають увагу платників земельного податку: відповідно до рішення Чернівецької міської ради від 26.02.2021р. №118 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Чернівців та визнання такими, що втратили чинність, окремих пунктів рішення міської ради V скликання від 12.02.2008рю №510» з 01.01.2022р. вводиться в дію нормативна грошова оцінка земель міста Чернівці (офіційний веб – портал Чернівецької міської ради (citi.cv.ua)/Чернівецька міська рада/Прес-центр/Новини/Ввели в дію нормативну грошову оцінку земель міста).

Для платників земельного податку та орендної плати юридичних осіб потрібно звернутися в Центр надання адміністративних послуг Чернівецької міської ради (послуга №10/15) (вул.Героїв Майдану, 7, тел. 0372 509090, або вул. Підкови Івана, 2, тел. 0372 560540) для замовлення нової нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, або замовити даний документ за допомогою онлайн послуги державних органів влади (Електронні послуги Держземкадастру) за посиланням: https://city.cv.ua/mt/rizne/onlajn-poslugi-derzhavnikh-organiv-vladi-134 (електронні послуги доступні після авторизації в особистому електронному кабінеті).

Наступним кроком після отримання нового витягу з нормативно-грошової оцінки - це звернення до Департаменту урбаністики Чернівецької міської  ради (каб.101, 102) з заявою для внесення змін до договору оренди землі.

Після отримання поновленого договору оренди земельної ділянки подається податкова декларація з орендної плати за землю за 2022 рік (строк подачі до 20.02.2022р.).

Юридичні особи платники  плати за землю після отримання нового витягу з нормативно-грошової оцінки, складають розрахунок земельного податку та подають податкову декларацію на 2022рік (строк подачі до 20.02.2022р.).