Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові основи застосування РРО/ПРРО розповіли буковинським платникам податківці під час зустрічі

опубліковано 11 січня 2022 о 15:16

Вчора, у приміщенні Головного управління ДПС у Чернівецькій області для платників єдиного податку 2 - 3 групи, які провадять свою діяльність на МТК «Ринок Калинівський» та ТЦ «Добробут», відбулась зустріч щодо практичного застосування та реєстрації РРО(ПРРО).

Кількість присутніх, а це близько 50 приватних підприємців, свідчить про необхідність проведення таких заходів, оскільки це нагода неупередженого та аргументованого спілкування.

Відкриваючи зустріч, начальник податкового відомства Буковини Віталій Шпак зазначив, що з 1 січня 2022 року підприємці, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування 2 - 4 групи зобов'язані застосовувати касові апарати при проведенні розрахункових операцій.

Та деталізував, відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями, далі - Закон № 265/95-ВР) застосування РРО та/або ПРРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Віталій Шпак зауважив, що завдяки роз’ясненню порядку впровадження реєстраторів та програмних реєстраторів розрахункових операцій процес реєстрації касових апаратів проходить досить жваво.  Так, якщо  за  грудень 2021 року кількість зареєстрованих РРО та ПРРО становило 1098 то за 10 днів січня 2022 року платники зареєстрували уже 615 реєстраторів.

Зі свого боку заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан розповіла, відповідно до вимог пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України РРО та/або ПРРО не застосовують платники єдиного податку першої групи.

Вона роз’яснила, до першої групи платників єдиного податку відносяться фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.

Крім того фахівці податкового відомства наглядно продемонстрували платникам практичне застосування програмних РРО зокрема, як завантажити ПРРО на електронний пристрій. Та роз'яснили присутнім платникам, що вони мають можливість використовувати як апаратний, так і програмний РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно. Також підкреслили, що податковою службою розроблено спеціальний відеоурок, який допоможе швидко зареєструвати програмний РРО. Платники можуть ознайомитись, з відеоуроком на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО».

Податківці порекомендували підприємцям,  не зволікати і не відкладати процедуру реєстрації РРО/ПРРО в контролюючому органі з метою дотримання вимог чинного законодавства України та уникнення штрафних санкцій. Оскільки, за кожну транзакцію без фіскалізації платник повинен буде сплатити штраф. Сума штрафу залежить від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша - 100% від суми чека; друга й наступні - 150% від суми чека.

Ще однією темою діалогу стало обговорення особливостей одноразового добровільного декларування. Зокрема, які активи необхідно декларувати, особливості декларування готівкових коштів, застосування ставок збору з одноразового декларування, а також про порядок подання одноразової декларації та терміни сплати податкових зобов’язань. Кампанія із добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб триватиме до 1 вересня наступного року.

Загалом, на зустрічі відбувся конструктивний діалог з представниками бізнесу – фахівці податкового відомства Буковини відповіли на всі поставлені запитання учасників.

Фотоматеріали по темі

  • Податкові основи застосування РРО/ПРРО розповіли буковинським платникам податківці під час зустрічі