Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці роз’яснили зміни щодо застосування РРО/ПРРО під час ZOOM конференції

опубліковано 24 грудня 2021 о 16:03

23 грудня 2021 року Головне управління ДПС у Чернівецькій області провело онлайн-семінар в режимі ZOOM на тему: «Новації щодо застосування РРО(ПРРО) у 2022 році».

Усі бажаючі мали можливість підключитися до заходу в режимі ZOOM. Модератор заходу була заступник начальника Головного правління ДПС у Чернівецькій області Чернівчан Наталія.

Наталія Чернівчан детально роз’яснила про особливості запровадження РРО/ПРРО для платників єдиного податку ІІ - ІV групи .Зупинилася на основних вимогах Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку.

Також посадовиця поінформувала учасників про роз’яснювальні заходи, які будуть проводитися для платників. Зокрема запросила до участі у засіданні за круглим столом 24 грудня 2021 року, яке відбудеться в приміщенні Головного управління ДПС у Чернівецькій області о 14 годині. Під час засідання будуть розглянуті питання щодо покрокової реєстрації ПРРО, а також надано відповіді на запитання.

Крім того, повідомила що в центрах обслуговування платників Головного управління ДПС у Чернівецькій області та на офіційній сторінці ДПС у мережі Інтернет розміщено актуальну інформацію щодо посадових осіб ДПС, уповноважених на надання консультацій з питань застосування РРО/ПРРО.

Довідково:

Інформаційні матеріали стосовно ФОП, на яких з 01.01.2022 розповсюджується обовʼязок застосовувати РРО/ПРРО, – https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/542404.html;

Інформаційні матеріали стосовно ФОП, на яких з 26.11.2021 розповсюджується обовʼязок ведення обліку товарних запасів, – https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/537086.html;

Покрокова відеоінструкція щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, відеоролик – https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/8300.html.

Відповіді на запитання ,що надійшли під час конференції:

Як обліковувати вживаний товар в РРО?

При здійсненні роздрібної торгівлі вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД) необхідно застосовувати РРО/або програмні РРО та видавати розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на надані такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

Відповідно до наказу №13 від 21.01.2016 року «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів» у розрахункових документах зазначається:

адреса господарської одиниці;

господарська одиниця - стаціонарний або пересувний об'єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції;

літерне позначення ставки податку на додану вартість;

назва товару - слово, поєднання слів або слова та цифрового коду, які відображають споживчі ознаки товару (послуги) та однозначно ідентифікують товар чи послугу в документообігу СГ (наприклад «Кофтинка жіноча» при роздрібній торгівлі або «вживаний товар» на кг

ціну товару в грн.  кількість – при реалізації в роздріб поштучно – вказується 1  штука «Кофтинка жіноча».

При  реалізацій товару на вагу -  1 кг «вживаний товар»

сума розрахунку - сума готівкових коштів, яка отримана від покупця за продані товари (послуги) або видана йому при поверненні товару (рекомпенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу та в інших випадках), або сума безготівкових коштів у разі застосування електронних платіжних засобів;

Розрахункові документи, що створюються реєстраторами розрахункових операцій або програмними реєстраторами розрахункових операцій в паперовій та/або електронній формі, можуть містити додаткові дані про проміжний підрахунок загальної суми за чеком, суму здачі та інші дані, зокрема інформацію, яка визначена технічними вимогами до спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій.

Як вести в РРО та як реалізовувати товари, які були закуплені раніше і немає первинних документів? 

Наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2021 N 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (далі – Порядок N 496), який набрав чинності 26.11.2021 визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі – ФОП), які відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП.

При цьому, дія Порядку N 496 не поширюється на платників єдиного податку першої групи.

Із загального числа платників єдиного податку другої – четвертої груп (фізичних осіб – підприємців) вимоги Порядку N 496 поширюються виключно на платників, визначених п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року No 2755-VI із змінами та доповненнями, які здійснюють:

- реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Разом з тим, вимоги Порядку № 496 поширюються на фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість.

Водночас, Порядок N 496 встановлює обов’язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Чи зобов'язане Підприємство/ФОП у місці надання послуг при прийманні платежів із застосуванням POS-терміналу використовувати РРО?

Чи має право Підприємство/ФОП отримувати оплату за надані послуги за допомогою POS-терміналу без використання РРО?

Правовідносини у цій сфері регулюються Кодексом та Законом України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265).

Законом N 265 визначено правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Його дія поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Статтею 2 Закону N 265 визначено, що розрахункова операція - це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Згідно з п. 2 ст. 3 Закону N 265 суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі, зобов'язані видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

Відповідно до п. 1.32 1 ст. 1 Закону України від 05 квітня 2001 року N 2346-III "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" (далі - Закон N 2346) визначено, що платіжний термінал - це електронний пристрій, призначений для ініціювання переказу з рахунка, у тому числі видачі готівки, отримання довідкової інформації і друкування документа за операцією із застосуванням електронного платіжного засобу.

Крім того, п. 1.32 2 ст. 1 Закон N 2346 визначено, що платіжний пристрій - це технічний пристрій (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування тощо), який дає змогу користувачеві здійснити операції з ініціювання переказу коштів, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього пристрою.

Форма та обов'язкові реквізити фіскального касового чеку встановлені Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року N 13 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 лютого 2016 року за N 220/28350 із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів від 18.06.2020 року N 306 (далі - Положення).

Відповідно до п. 4 розділу II Положення фіскальний касовий чек на товари (послуги) у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної карти) платіжного терміналу, з'єднаного або поєднаного з РРО або ПРРО, фіскальний касовий чек на товари (послуги) повинен додатково містити такі реквізити:

ідентифікатор еквайра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;

ідентифікатор платіжного пристрою;

сума комісійної винагороди (у разі наявності);

вид операції;

реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки), допустимі правилами безпеки платіжної системи, перед якими друкуються великі літери "ЕПЗ";

напис "ПЛАТІЖНА СИСТЕМА" (найменування платіжної системи, платіжний інструмент якої використовується, код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі та/або код транзакції в платіжній системі, значення коду);

підпис касира (якщо це передбачено правилами платіжної системи), перед яким друкується відповідно напис "Касир";

підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи "Касир" та "Держатель ЕПЗ".

Отже, при надання послугта здійсненні розрахункових операцій з використанням платіжного терміналу (POS-терміналу) Підприємство повинне проводити такі розрахункові операції через зареєстрований РРО із роздрукуванням відповідного розрахункового документа. 

Чи можна в РРО ввести лише послуги, без товарів, так як на товар немає первинних документів? 

Наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2021 No 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» (далі – Порядок No 496), який набрав чинності 26.11.2021 визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у

тому числі платників єдиного податку (далі – ФОП), які відповідно до Закону України від 06

липня 1995 року N 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб,які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП.

При цьому, дія Порядку N 496 не поширюється на платників єдиного податку першої групи. Із загального числа платників єдиного податку другої – четвертої груп (фізичних осіб –підприємців) вимоги Порядку No 496 поширюються виключно на платників, визначених п.61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року No 2755-VI із змінами та доповненнями, які здійснюють:

- реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Разом з тим, вимоги Порядку N 496 поширюються на фізичних осіб – підприємців –платників єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість.

Водночас, Порядок N 496 встановлює обов’язок ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування,які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.