Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про електронне адміністрування ПДВ під час ZOOM конференції

опубліковано 29 листопада 2021 о 16:20

Сьогодні фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області  провели онлайн-семінар в режимі ZOOM на тему: «Електронне адміністрування ПДВ: роз’яснення щодо критеріїв блокування реєстрації податкових накладних».

Модератором заходу був заступник начальника Головного правління ДПС у Чернівецькій області Загарюк Микола Васильович.

Під час семінару Микола Васильович звернув увагу на найбільш поширені помилки, що допускають платники ПДВ області і які є причиною блокування ПН у СМКОР. Також наголосив, щоб запобігати блокуванню податкових накладних необхідно вчасно подавати Таблицю даних платника ПДВ, яка роз’яснює «перетворення» одного УКТЗЕД на інший, а також щодо розрахунків коригування.

Це передусім стосується платників, які здійснюють певні види діяльності під час яких створюється новий продукт (будівництво, виробництво, комплектація, сільське господарство, та інші послуги) і відповідно в яких не співпадають вхідні й вихідні коди УКТЗЕД. У більшості випадків такі платники, незважаючи на прозорість і законність своєї діяльності, одразу ж потрапляють у зону ризику блокування.

За словами Миколи Васильовича електронне адміністрування ПДВ дає змогу ефективно реагувати на зловживаннях недобросовісних платників вже на стадії реєстрації податкової накладної і це дало відчутний результат: платниками ПДВ області за 10 місяців цього року зареєстровано в ЕРПН податкових накладних на 5531,8 млн грн . Разом з тим за цей же період зупинена реєстрація податкових накладних на суму 115,2 млн грн, з них після отриманих додаткових документів та пояснень відмовлено в реєстрації податкових накладних лише на суму 22,9 млн грн, що становить 0,4 відсотки суми від усіх зареєстрованих накладних.

У проведенні онлайн семінару також взяв участь Дмитро Матейчук - заступник начальника управління, начальник відділу аналітики податкових ризиків, який у своєму виступі роз’яснив які суб’єкти господарювання попадають до переліку ризикових та звернув увагу, що у квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК зазначаються критерії ризиковості платника податку та/або ризиковості здійснення операцій та міститься пропозиція щодо надання платником податку пояснень та копій документів, необхідних для розгляду питання прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі або відмову в такій реєстрації. Учасники заходу активно дискутували та задавали запитання.