Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платник має можливість подати заяву на повернення помилково сплачених коштів в електронній формі через приватну частину Е-кабінету

опубліковано 27 жовтня 2021 о 08:59

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, помилково або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, що передбачено ст. 43 Податкового кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Повернення помилково або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання платнику податків, за яким числиться податковий борг, відбувається шляхом зарахування їх на поточний рахунок платника чи на єдиний рахунок, або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, лише після повного погашення такої заборгованості платником податків.

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів.

В заяві необхідно вказати напрямок повернення коштів:

на поточний рахунок платника податків в установі банку; на єдиний рахунок (у разі його використання);

на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;

повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в системі електронного адміністрування ПДВ у порядку, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість чи на момент фактичного повернення коштів – шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

Одночасно платник податків має можливість подати заяву на повернення помилково або надміру сплачених коштів в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету платника податків за ідентифікатором форми J/F 1302001. Здійснити це можна й через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету. Це зекономить час платника та захистить від зайвих контактів на час карантинних обмежень.

В податковій службі нагадують, що робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.