Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи можуть ФОП - платники ЄП, якими протягом календарного року не досягнуто доходу 1320000 грн, скасувати реєстрацію РРО/ПРРО?

опубліковано 20 вересня 2021 о 08:24

 У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, якщо обсяг доходу за 2020 рік фізичної особи – підприємця платника єдиного податку другої – четвертої груп перевищив 1000000 грн, то такі платники мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) та/або програмні РРО (далі - ПРРО) при здійсненні готівкових розрахунків у обов’язковому порядку.

Така норма діяла до 01.01.2021 року, а з 01.01.2021 року обсяг доходу не має перевищувати 220 розмірів мінімальних заробітних плат встановлених на 2021 рік ( у 2021 році – 1320000 грн) – відповідні зміни внесено до п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ.

Застосування РРО та/або ПРРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Скасування реєстрації РРО та/або ПРРО є правом суб’єкта господарювання, яке приймається ним самостійно. У разі, якщо суб’єкт господарювання буде здійснювати діяльність, яка не передбачає обов’язковості застосування РРО та/або ПРРО відповідно до вимог ПКУ чи Закону України №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» і, то у такому випадку можливо скасувати реєстрацію РРО та/або ПРРО і здійснювати діяльність виключно у безготівковій формі розрахунків за допомогою переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, через установу банку або внесенням готівки через касу банку, використання банківських терміналів самообслуговування (ПТКС, що належать банкам).