Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Глибоцька ДПІ: активи, придбані за рахунок доходів, з яких не були сплачені податки можна легалізувати під час податкової амністії

опубліковано 19 серпня 2021 о 09:18

Під час проведення «гарячої лінії» начальник Глибоцької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Оксана Брошко та її заступниця Ольга Зеленко роз’яснювали платникам про проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів, придбаних за рахунок доходів, з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року.

Найбільше запитань від громадян надходило про те як можна задекларувати накопичені готівкові кошти. Зокрема, податківці під час заходу наголошували, що легалізувати свої активи, які були приховані від оподаткування, громадяни мають змогу впродовж року з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року шляхом подання спеціальної декларації. До подання одноразової декларації щодо оподаткування готівки платник має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках в банках України. Нацбанком врегульовано порядок відкриття поточних рахунків із спеціальним режимом для одноразового добровільного декларування. Порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземній валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування затверджено постановою Правління Національного банку України від 5 серпня 2021 року №  83.

Відповідно до постанови, декларант при відкритті спеціального рахунку подає анкету та заяву. В анкеті зазначаються персональні дані платника. Заява є підтвердженням того, що отримані ним активи не належать до таких, які не можуть бути обʼєктами декларування відповідно до закону щодо одноразового добровільного декларування (Закон України № 1539). Документом, зокрема, визначено як банком здійснюється перевірка декларанта, у яких випадках платнику може бути відмовлено у відкритті такого рахунку, особливості договору, який укладається між банком та декларантом тощо.